Najčešća pitanja prvog stupnja

Autor: Danijel Salijević

6 studenoga, 2021

Select Dynamic field

Pitanja prvog stupnja dijele se na pitanja prije i nakon reiki usklađenja. Obje faze su vrlo bitne i zbog toga je dobro pitati u svakom trenutku kada se nađete nesigurni.

Kada krenete istraživati reiki, prvo krenete u potragu kako najkvalitetnije naučiti reiki. Kamo se okrenuti, gdje odraditi tečaj i slično. O tome smo govorili i u emisiji broj 400 pa je svakako preslušajte ukoliko ste u toj fazi.

No u današnjoj emisiji govorim o 10 najčešćih pitanja koja se javljaju kada jednom primite usklađenje u prvi stupanj reikija i kada započnete s radom.

Pa krenimo redom.

1. Hoću li ja znati raditi reiki

Doista, svi smo u jednom trenutku sebi ili svojem učitelju postavili ovo pitanje. U nekim situacijama je teško razumjeti da praktično preko noći možemo dobiti novu osobinu ili sposobnost, I to kao gotovu stvar - odmah upotrebljivu.

Reiki se lako uči i sve za odraditi reiki tretman, po onom što treba odraditi odrađuje vaš reiki majstor učitelj. Na vama je da polako počnete raditi po uputama i da budete marljivi u učenju i radu.

2. Zašto mi ruke nisu tople

Kod usklađenja u reiki, reiki majstor učitelj aktivira čakre u dlanovima i kroz njih protiće reiki energije na mjesto iscjeljenja. Neki ljudi budu senzibilniji pa odmah to osjete, a nekima potraje dok se ne nauče opustiti i isključiti buku okoline. Toplina ovisi i na snazi protoka, pa snažniji protok znači i snažnija toplina, što i nije uvijek najidealnije jer snažniji protok predstavlja i snažniju potrebu.

Senzibilnost je kod svake osobe drugačija

3. Kada mogu raditi drugima

Preporuka je nakon početnog perioda od 21 dan. U tom periodu okrećete se sebi, pročišćujemo svoj život i omogućujete si biti kvalitetnijim reiki praktičarom. Nakon 21 dan bez problema možete raditi i sebi i drugima uz dodatnu kraću edukaciju koja obuhvaća gradiva onih razlika u tretiranju sebe i drugih.

4. Mogu li si reikiem popraviti zdravlje

Možete i hoćete. No biti samo reiki praktičar nije dostatno. Potrebno je odrađivati sebi reiki tretmane za ono što je vama bitno. Ne činite velike korake- krenite s malim probavljivijim tematikama i polako povećavajte obim svojeg osobnog rada i transformacije.

5. Što ako preskočim koji dan

Ništa. Pripazite u onih 21 dan da ga održite u kontinuitetu. Izuzetak je kod ženskih mjesečnih ciklusa, ako osjetite da vam ne odgovara, prekinite na par dana pa toliko dana produžite nakon službenog završetka 21 dana. Reiki vas ne obvezuje, ne tjera, ne uvjetuje. Radite kada osjetite potrebu ili kada reikijem želite učiniti neku podršku svojih koraka, promjena ili fokusa.

6. Što ako zaboravim neku poziciju

Pitanja prvog stupnja su i o zaboravu

Kada su pitanja prvog stupnja u pitanju, ovo je jedno od najčešćih. Ovo je i normalno ako krećete u nešto ozbiljno i odgovorno. Onaj nekakav strah da ćemo baš mi nekim propustom pogriješiti i učiniti nešto krivo.

Ovaj strah nestaje kada naučimo zbog čega postoje položaji ruku i na koji način protok reikija funkcionira. Dakle, reiki ide u primatelja kroz mjesto gdje su položene naše ruke na primatelju u ono mjesto koje smo tematski naveli te kroz to mjesto i u mjesto naše najveće potrebe.

To znači da bilo gdje da su nam ruke, ovaj model će biti na snazi.

No zašto onda položaji ruku? Jer između ostalog, reiki prolazi kroz veću površinu i kroz više ulaznih točaka te tako, usputno, osnažuje, revitalizira i iscjeljuje i mjesto gdje se naši dlanovi nalaze. I to je razlog one posebno snažne opuštenosti i brzog nestajanja stresa kod primatelja tretmana rukopolaganjem.

7. Jao, ja sam drugačije učen

I ovo je u redu. Dokle god ste podučavani reiki sistemu koji ste izabrali. Svaki učitelj podučava na svoj način što je u redu dok se ne modificira esencija stila i tehnike koju se podučava. Postoji danas puno vrsta reikija i puno stilova unutar samih vrsta.

Ponekad se u tome pretjera pa nastaju čudne izvedenice, nekad se nema znanje pa nastane neugodna tišina.

Ukoliko je razlika u podučavanju neznatna i uviđate da u globalu imate isto shvaćanje ili slične metode rada, tada je sve u redu. No razlikuje li se ono što ste učili od učenja drugih škola značajno, tada bi trebalo provjeriti što ste zapravo učili.

U Reiki Dojo Centru kroz naše programe omogućavamo učenicima iz drugih škola da nauče izvorne japanske tehnike koje se ne podučavaju na osnovnim tečajevima zapadnog reikija, te i da ispune praznine ako one postoje. Više o tome pogledajte na stranici našeg Reiki Dojo Trening Centra.

8. Moram li raditi za najveće dobro?

Ako je moguće, u početku izbjegavajte ovakvu namjeru. Ne jer nije dobra, jer je itekako dobra, već jer vrlo vjerojatno niste spremni za takve promjene. Najveće dobro ne pita za našu komociju ili kako bismo mi i što bismo mi htjeli. Ono donosi potrebno. Poput brzog skidanja flastera. Nije uvijek ugodno. Dosta sam o tome pričao u 17. podcast emisiji koju možete pronaći pod nazivom "Najveće dobro".

Zbog toga dok ne postanete spremni ili ako ste već dosta napaćeni, počnite raditi s manjim stvarima koje su vam isto tako bitne. Zdravlje, mir, stres, posao, odnosi.

Podignite s eu vibraciji, počistite koliko možete i onda ako osjetite potrebu, radite za najveće dobro.

Moja praksa rada za najveće dobro je danas samo u bezizlaznim situacijama.

9. Što se mijenja

Promjene su isključivo vaša djelovanja

Mijenja se to da više nemate izgovore i da imate alat koji vam je doživotno dostupan. Ništa drugo se za vas ne mijenja. Ne morate ništa mijenjati ukoliko to nije vaš izbora, ali kad poželite promijeniti, reiki vam je u obliku reiki tretmana i energije dostupan u svakom trenutku. No potrebno je odraditi taj reiki tretman. Najveća zabluda jest da će se nešto desiti ako samo jeste. Ne s reikijem - to je alat i alat je potrebno koristiti - s vlastitim uloženim vremenom.

10. Moram li na drugi stupanj

Ne morate. Napredak u izučavanju neke tehnike je osobni izbor. Nećete biti nepotpuni s tehnikama prvog stupnja. One vas čine samo malo ograničenima u načinu rada, ali još uvijek postoje načini da odradite željeno. Drugi stupanj donosi više energije, kraće vrijeme tretiranja, reiki simbole i mogućnost rada na daljinu i rada programiranjem.

Sve ovo su naprednije tehnike koje pomažu i ubrzavaju, no nisu neophodne da bi reiki našao put do željenog.

Usui sensei nije puno radio sa simbolima i uvijek je upućivao na ruke na tijelo - reiki tretman prvog stupnja. Što više, moje smjernice reiki majstorima su uvijek u bazi prvog stupnja, tako da se nikako nemojte osjećati zakinutima.

Eto, 10 vaših najčešćih pitanja.

Nadam se da sam vam razriješio neke od vaših dilema preko vaših pitanja prvog stupnja te da ćete još sigurnije prakticirati ovu predivnu vještinu.

Pitanja prvog stupnja dijele se na pitanja prije i nakon usklađenja. Obje faze su vrlo bitne i zbog toga je dobro pitati u svakom trenutku kada se nađete nesigurni.

Klikni i Twitaj

Donacija (#94)


Sviđa ti se? Reci hvala donacijom


Želite li donirati uplatom na IBAN račun - kliknite ovdje za uputu


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Odradite odrade kroz meditacije
Nije sve reiki
>