Vođena meditacija za početnike

Autor: Danijel Salijević

18 lipnja, 2022

Select Dynamic field

Vođena meditacija “Dotakni život” potaknula vas je na neka pitanja, a mene vaša pitanja na snimanje ove emisije na temu vođena meditacija za početnike. Odgovaram na vaša najčešća pitanja i dajem nekoliko savjeta za što kvalitetniju vođenu meditaciju.

Ako ste početnik u meditaciji, vrlo  je vjerojatno da imate hrpu pitanja vezanih uz to što je zapravo vođena meditacija, kako se ona prakticira i koji su preduvjeti potrebni za ovakav način meditativne prakse. Stoga ću kroz ovu emisiju pokušati objasniti i odgovoriti na sljedeća, vaša pitanja:

  • Što je vođena meditacija
  • Tko nas vodi u meditaciji
  • Možete li vođenu meditaciju odrađivati samostalno
  • Što ako zaspite za vrijeme meditacije
  • Što ako vas um odvede drugamo
  • Čemu služi vođena meditacija.

Emisija: Vođena meditacija za početnike

Što je vođena meditacija

Vođena meditacija je meditativna praksa kroz koju smo vođeni korak po korak, scenu po scenu, od osobe zadužene za stvaranje ove meditacije.

Postoje vrlo posebne, tematski vođene meditacije koje imaju za cilj da postignemo određeno stanje uma i svijesti, ali i da dođemo u stanje sna, iscjeljenja i otpuštanja.

One u svojoj pozadini, kroz našu prisutnost čine da spoznajemo stvari važne za nastavak našeg rasta, otvaraju nas u našem razumijevanju i prihvaćanju, potiču otpuštanje, oprost, micanje tereta koji su zapeli u našem mentalu.

Ovo je najlakši način meditacije jer se najlakše prepustiti našem, ovaj puta, fizičkom vodstvu osobe koja je prisutna uz nas ili koju slušamo putem audio snimke. Dovoljno je samo pokušati što zornije doživjeti ono što se od nas traži.

Tko nas vodi u meditaciji

Osoba koja vas vodi u meditaciji može biti  vaš (reiki) učitelj, mentor, pa čak i prijatelj.

Poznajem neke ljude koji se redovno sastaju na tjednoj bazi, te u tom svom društvu prakticiraju meditaciju. Svakog puta, netko drugi iz tog društva vodi neku od meditacija. Ne samo da ovo čini svaku meditaciju zanimljivom i drugačijom, već je čini i u drugačijoj energiji, energiji osobe koja vodi. No najviše benefita od svega toga leže u činjenici da svaka ta osoba, uvježbava i stiće iskustva u ovakvom meditativnom, ali i potencijalno učiteljskom, djelovanju.

Pa pozivam i vas da u svojem društvu ili u svojoj reiki školi, ako ste reiki učitelj, prakticirate i ovakav način rada. Vjerujem da ćete nakon početnih osjećaja da vam to nije suđeno, pronaći ushićenje i ljepotu koju donosi vođenje meditacije.

Možete li vođenu meditaciju odrađivati samostalno

Vođena meditacija za početnike

Vođena meditacija se može odrađivati uživo ili uz audio ili video snimku. Možete u tu svrhu koristiti dostupne vođene meditacije na našim stranicama, našem podcast kanalu ili putem dostupnih meditacija na YouTube kanalu (samo pazite da nemaju reklama kako vas reklame ne bi izbacile iz meditacije).

Nakon nekog vremena, osjetit ćete se dovoljno sigurnim da i samostalno odrađujete vođenu meditaciju, te tada takva meditacija više nije vođena meditacije, već samostalna meditacija.

Ipak, u samostalnoj meditaciji nikada nismo toliko duboko opušteni kao kada smo sami vođeni,  jer pokušavamo kontrolirati ono što ćemo raditi, ono što slijedi, kako želimo i u kojem smjeru ići, dok u vođenoj meditaciji, samo se prepustimo i dozvolimo jednostavno biti.

Vidjeti tu svijeću, to drvo, nebo, sunce - dodatno osjetiti , proživjeti, uživati u tom trenutku koji nam je otvoren i kroz ovakvu praksu - bez obzira nalazite li se fizički negdje u prirodi ili u prenapučenom milijunskom gradu. Doživljaj će. s vremenom postati identičan, što u prenatrpanim sredinama može značiti i izlet iz svakodnevnice i duboko relaksirajući odmor.

Korz naše premium meditacije, vi zapravo imate na raspolaganju jedan velik spektar različitih iskustvaa kroz vođene meditacije. Priključite se - isprobajte besplatno, meditirajte kroz moje vođene meditacije te rastite svakim trenutkom i dahom.

Što ako zaspite za vrijeme meditacije

Vođena meditacija može vas i uspavati

Ako zaspite za vrijeme vođene meditacije, tada ste ili u procesu iscjeljenja, gdje je takvo stanje u kojem smo potpuno opušteni i bez kočnica, stanje u kojem se mogu rješavati naše blokade ili ste u procesu otpuštanja traumatična iskustva bez potrebe da ih ponovno proživljavamo.

Naravno, ovo može biti i stanje u kojem jednostavno niste bili pozorni u trenutku, dozvolili ste mašti da preuzme i desile su se neke druge slike i radnje gdje zapravo već sanjate 🙂

Što ako vas um odvede drugamo

Ako nas um odvede nekamo gdje nema veze s meditacijom, te ako preuzme naša mašta, kao što sam prije naveo, desit će se da ćete se malo  po malo prenuti iz sna gdje ste već bili fazi snivanja.

Mašta nije dio vođene meditacije, pa svakako moramo razlikovati radnju zamišljanja i radnju vizualizacije. Iako ne prvi pogled obje radnje izgledaju slično, ako  se nađem pred drvetom, ja ga ne trebam zamišljati već ga samo promatram - sposoban sam vidjeti, a u meditaciji vizualizirati.

To je ona prednost, gdje će nas pred velike scene potrebne da ih vidimo dovesti osoba koja vodi samu meditaciju.

Skoro u svakoj vođenoj meditaciji, imat ćete barem jedno kratko razdoblje u kojemu vas voditelj meditacije ostavlja da proživite trenutak. Bilo da šetate mjestom gdje se nalazite, komunicirate sa svojim vodičima i anđelima ili se igrate sa svojim djetetom u sebi. Iskoristite to vrijeme u iskrenoj želji održavanja postojanosti i prisutnosti povezanosti tamo gdje ste i s kim ste.

Čemu služi vođena meditacija.

Meditacija je prilika da budete opušteni i slobodni

Vođena meditacija će vas prvenstveno duboko opustiti. Samim tim što se ne očekuje od nas ništa osim da samo budemo prisutni, to miče mnoga očekivanja i obaveze koje inače vežemo uz svoju svakodnevicu. Taj mir i otpuštanje, da više ničeg drugog nema u pozadini, doveli bi do procesa iscjeljenja.

Ovisno o meditaciji, neke su više iscjeliteljske od drugih, no svaka vas nosi prema iscjeljenju i mentalnoj slobodi. Svaka pokreće procese i omogućava vam da iskoračite još malo dalje na planu osobnog samorazvoja i rasta.

One potiču i našu sposobnost vizualizacije, a sposobnost vizualizacije pomaže nam i da možemo jasnije vidjeti svoje zamišljene ili zacrtane ciljeve. A u trenutku kada ih vidimo, tada je lakše i kretati se jer vidimo kamo idemo.

Ako niste vični meditaciji, u mojem centru postoji i rješenje za to. Vođena meditacija za početnike je samo dio mog tečaja male škole meditacije gdje učite samostalno, ali i vođeno meditirati.

Ovaj tečaj je potpuno besplatan i moj je poklon vama kako biste imali mogućnost postizanja mira, sklada, harmonije i iscjeljenosti. Isprobajte našu malu školu meditacije.

Uživajte u tečaju, kao i u ovoj emisiji.

Linkovi spomenuti u emisiji

Često postavljana pitanja - vođena meditacija za početnike

Najčešća vaša postavljana pitanja:

Ovdje su neka od često postavljanih pitanja.

Što ako ništa ne vidim u meditaciji?

Ako ste početnik, to se može desiti. Potrebna vam je samo vježba i praksa. Ni jedna praksa nije neuspješna i ama baš svaki put ste pomaknuli svoje granice prema uspješnijem, te ama baš svaka praksa izgrađuje vaše iskustvo u meditiranju.

Možda spadate u audio tipove pa lakše doživite kroz zvuk, pa se fokusirajte na zvukove koji prate događaj. Možda ste vizualni, pa lakše vidite ili ste tip osobe koja lakše osjeti pa pokušajte osjetiti svoje tijelo, sunce, vjetar, događanja.

Postoji li najidelanije vrijeme za meditaciju?

Postoji. Meditativna praksa je najkvalitetnija ujutro i to prije 7 sati.


Ako vam meditacija treba da se oslobodite, rasteretite i opustite od napornog dana, tada meditirajte na večer, prije spavanja.

Možda utonete i u san tako opušteni, što je sasvim u redu.

Moram li raditi s duhovnim vodičima i anđelima

Nipošto. Ovo mogu biti tematike vođenih meditacija, ali nisu obavezni. Možda vam više leži vođena meditacija koja vas odvede u mirnu, netaknutu prirodu. Možda se samo želite maknuti bez ikakvih potreba da pričate ili istražujete. I to je sasvim u redu. Postoje mnoge meditacije koje su vam dostupne pa izaberite.

Osjećam nemir tijekom meditacije.

Nemir se može javljati u situaciji kada smo pokrenuli procese iscjeljenja te smo u fazi čišćenja. Nekada je situacija da nismo navikli na mir i prepuštanje nekom drugome. Ako je to slučaj, baš tu trebaste više obratiti svoju pozornost u osobnom radu na samome sebi.

Postoji i situacija kada za vrijeme meditacije osjećate da vas nešto pecka, svrbi po licu, škaklja i slične senzacije. I ove senzacije se dešavaju jer ste postali svjesniji svojeg tijela. Zapravo nas stalno nešto škaklja i svrbi pa kroz dan nismo ni svjesni da se pomaknemo, namjestimo, počešemo.

U meditaciji pokušavamo biti u stanju ne kretanja,a pa potreba da se pomaknemo postaje snažnije izražena.

ako je neizdrživo, uvijek se možete polako i nježno pomaknuti, namjestiti, počešati tamo gdje svrbi. Samo opušteno i polako.

Donacija (#94)


Sviđa ti se? Reci hvala donacijom


Želite li donirati uplatom na IBAN račun - kliknite ovdje za uputu


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Odradite odrade kroz meditacije
Nije sve reiki
>