Stres nije tuđa stvarnost

Autor: Danijel Salijević

11 svibnja, 2024

Select Dynamic field

Epizoda 514

Stres kao najčešći neprijatelj suvremenog čovjeka

Stres je danas prepoznat kao jedan od najvećih neprijatelja suvremenog čovjeka i vrlo često ga se opisuje i naziva kao "tihi ubojica".

U protekloj emisiji smo pričali da je stres drugačiji od poremećaja koji nazivamo  burnout - stanje koje je puno intenzivnije i s puno težim posljedicama.

U današnjoj emisiji bavim se onim "blažim" stanjem koje nazivamo stresom, a koji je preduvjet za mnoge puno ozbiljnije poremećaje.

Stres je odgovor tijela na prekomjerne zahtjeve, a manifestira se kroz različite fizičke, emocionalne i mentalo - duhovne simptome kao što su glavobolja, probavne smetnje ili emocionalne promjene poput iritabilnosti i osjećaja umora.

Svakodnevna prisutnost stresa

Bez obzira na okolinu, bilo da je riječ o poslu, obitelji ili osobnim planovima, stres je svakodnevno prisutan. Nemojte se zavaravati, da se stres dešava tamo nekome negdje u susjedstvu.

Često je vezan uz očekivanja – bilo od drugih ili od nas samih - prema drugima i prema nama samima.. To stvara kontinuirani ciklus napetosti i naših unutarnjih reakcija na dešavanja iz okoline što tada stvara stanja koja poznajemo kao stres , napetost, nemir.

Prepoznavanje i upravljanje stresom

Razumijevanje kako prepoznati stres i kako ga upravljati može imati značajan utjecaj na naše zdravlje i dovesti do kreiranja zdravijih i svjesnijih navika i obrazaca ponašanja, ali i djelovanja..

U cijeloj toj priči važno je ne ignorirati stres, nego prepoznati njegove uzroke i simptome te proaktivno raditi na smanjenju njegova utjecaja.

Koristi od reiki tehnike i opuštanja

Reiki tehnike, kao i druge metode opuštanja poput meditacije i pravilnog disanja, pokazale su se iznimno korisnima u ublažavanju stresa.

Također, planiranje i provođenje kvalitetnog slobodnog vremena izvan stresnih aktivnosti može pomoći u ponovnom uspostavljanju unutrašnjeg mira i smanjenju stresnih reakcija.

Na kraju

1. Stres se često javlja svakodnevno u različitim segmentima života čovjeka.

2. Visoka očekivanja i nesigurnost su česti uzročnici stresa.

3. Fizički simptomi poput umora i glavobolje su česti pokazatelji prisutnosti stresa.

4. Reiki i tehnike opuštanja su efikasne metode za smanjenje stresa.

Listen on Apple Podcasts

5. Identifikacija stresnih situacija omogućava bolju kontrolu i upravljanje istima.

6. Važnost zdravih životnih navika, kao što su zdrava prehrana i kvalitetan san, u borbi protiv stresa.

7. Stalna prisutnost stresa može dovesti do stanja burnouta ako se ne adresira pravovremeno.

Povežite se

Sljedeća epizoda:


Epizoda 513Burnout ili izgaranje, sve je češće stanje u suvremenom društvu koje zahvaaća mnoge osobe koje se nalaze u zahtjevnim profesionalnim situacijama, ali i sve više prisutan je i u životima Pročitaj više

Izazov izgaranja modernog svijeta

O Reiki Dojo podcast showu

Rast je rezultat svakodnevnog i kontinuiranog rada. On se ne nasljeđuje već se uči, trenira i stvara. I baš prema tome vas vodimo i pokrećemo kroz ovaj Reiki Dojo podcast show..

Danijel Salijević internacionalni je reiki majstor učitelj, predavač i mentor. Podučava reiki dugi niz godina te vas usmjerava prema uspješnom osobnom i poslovnom rastu.

Reiki Dojo podcast show sadrži obilje korisnih i zanimljivih audio - radijskih emisija. Družimo se u novim emisijama koje možete preslušavati dok šećete, vozite, opuštate se ili tražite motivacijske lekcije i naputke.

O podcast domaćinu

Moje ime je Danijel Salijević, reiki sam majstor učitelj, osnivač Reiki Dojo centra.

Reikijem se aktivno bavim svakodnevno već više od 17 godina, a od 2008. godine djelujem kao aktivan Reiki majstor  učitelj. Uglavnom podučavam u Hrvatskoj i zemljama europske regije, iako mi studenti dolaze iz cijelog svijeta. Tečajeve reikija održavam po cijelom svijetu, a prilikom posjeta Japanu održavam i reiki tečajeve u podnožju Kurame.

Osnivač sam Reiki Dojo centra i volim reći da sam doživotni student reikija. Moj jedini (osobni i profesionalni) životni put je reiki i pokušaj očuvanja njegove tradicije, odnosa i stava prema reikiju kao vještini i tehnici, te poboljšanja ugleda reikija koji je ozbiljno narušen modernim pristupom stvaranja novih verzija ovih tehnika. Pogotovo danas u Europi.

Donacija (#94)


Sviđa ti se? Reci hvala donacijom


Želite li donirati uplatom na IBAN račun - kliknite ovdje za uputu


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Spavate li za zdravlje i snagu?
Oslobodite se okova prošlosti
>