Izazov izgaranja modernog svijeta

Autor: Danijel Salijević

4 svibnja, 2024

Select Dynamic field

Epizoda 513

Burnout ili izgaranje, sve je češće stanje u suvremenom društvu koje zahvaaća mnoge osobe koje se nalaze u zahtjevnim profesionalnim situacijama, ali i sve više prisutan je i u životima "običnih" ljudi. Ovaj fenomen odnosi se na ekstremni umor i iscrpljenost koji prelazi granice "običnog" stresa te postaje konstanta u životu pojedinca.

Burnout nastaje kad se osobe suočavaju s neprestanim pritiskom bez adekvatnog oporavka i vremena za relaksaciju, vodeći ih do točke gdje prestaju osjećati motivaciju i zadovoljstvo u svojim aktivnostima.

Izgaranje iznutra - rani pokazatelji

Prva razina osjetila osobe koje doživljavaju burnout je emocionalna i fizička iscrpljenost. Osjećaju se umorno, bez energije, a često dođe i do ignoriranja vlastitih potreba.

Drugi aspekt je smanjenje performansi na poslu ili u drugim dnevnim aktivnostima, gdje osoba počinje osjećati pesimizam prema svojim obavezama te gubi interes za radne zadatke koje je prije obavljala s elanom i radošću.

Tko su mete burnout izgaranja?

Zapravo danas svi.

Burnout utječe na različite profesije, uključujući medicinske radnike, učitelje, IT profesionalce i druge, pri čemu su ovi pojedinci neprestano izloženi visokim očekivanjima i pritiscima koji ih dovode u ovu nezavidnu situaciju. Primjerice, liječnici se često susreću s nerealnim očekivanjima za čuda od strane svojih pacijenata i njihovih obitelji, dok učitelji osjećaju pritisak kako od roditelja tako i od obrazovnih administracija.

Tu su i stalne dinamičnosti koje uz sebe nose manageri kroz tempo, dinamiku, ostvarivanje korporativnih planova.

No, sve više i više, primjećujem da zbog utjecaja društvenih mreža i očekivanja okoline, sve više ljudi pada pod čizmu ovog tipa stresa, straha, napetosti i neprestanosti.

Dakle, burnout više nije samo pojava u radnom okruženju; može utjecati i na osobne odnose, smanjujući sposobnost pojedinaca da održavaju zdrave i podržavajuće interakcije s drugima. 

Kad se pojedinac nađe u ovom stanju, važno je prepoznati znakove i potražiti pomoć, kao što su terapije poput reiki tretmana, koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i vraćanju osjećaja kontrole i smisla.

Na kraju sažetak

1. Burnout se razvija iz konstantnog stresa i predstavlja ekstremni umor kroz emocionalni i fizički aspekt.

2. Primjerice, liječnici i medicinsko osoblje često doživljavaju burnout zbog nerealnih očekivanja i kriznih situacija s kojima se svakodnevno suočavaju.

3. Obrazovni djelatnici suočavaju se s burnoutom zbog prevelikih očekivanja i konstantnih promjena s kojima se moraju nositi.

4. Reiki terapije se spominju kao učinkovit način za ublažavanje simptoma burnouta, Reiki nudi brzu relaksaciju i emocionalno olakšanje.

5. Prevladavanje burnouta uključuje prepoznavanje simptoma, traženje pomoći i stvaranje balansa između posla i odmora.

Listen on Apple Podcasts

6. IT profesionci doživljavaju burnout zbog brzih promjena tehnologije i konstantnog pritiska za stay up-to-date.

7. Konstantni pritisak za boljim rezultatima u mnogim profesijama dovodi radnike do emocionalne i fizičke iscrpljenosti.


Nastavlja se u idućoj epizodi

Povežite se

Sljedeća epizoda:


Epizoda 513Burnout ili izgaranje, sve je češće stanje u suvremenom društvu koje zahvaaća mnoge osobe koje se nalaze u zahtjevnim profesionalnim situacijama, ali i sve više prisutan je i u životima Pročitaj više

Izazov izgaranja modernog svijeta

O Reiki Dojo podcast showu

Rast je rezultat svakodnevnog i kontinuiranog rada. On se ne nasljeđuje već se uči, trenira i stvara. I baš prema tome vas vodimo i pokrećemo kroz ovaj Reiki Dojo podcast show..

Danijel Salijević internacionalni je reiki majstor učitelj, predavač i mentor. Podučava reiki dugi niz godina te vas usmjerava prema uspješnom osobnom i poslovnom rastu.

Reiki Dojo podcast show sadrži obilje korisnih i zanimljivih audio - radijskih emisija. Družimo se u novim emisijama koje možete preslušavati dok šećete, vozite, opuštate se ili tražite motivacijske lekcije i naputke.

O podcast domaćinu

Moje ime je Danijel Salijević, reiki sam majstor učitelj, osnivač Reiki Dojo centra.

Reikijem se aktivno bavim svakodnevno već više od 17 godina, a od 2008. godine djelujem kao aktivan Reiki majstor  učitelj. Uglavnom podučavam u Hrvatskoj i zemljama europske regije, iako mi studenti dolaze iz cijelog svijeta. Tečajeve reikija održavam po cijelom svijetu, a prilikom posjeta Japanu održavam i reiki tečajeve u podnožju Kurame.

Osnivač sam Reiki Dojo centra i volim reći da sam doživotni student reikija. Moj jedini (osobni i profesionalni) životni put je reiki i pokušaj očuvanja njegove tradicije, odnosa i stava prema reikiju kao vještini i tehnici, te poboljšanja ugleda reikija koji je ozbiljno narušen modernim pristupom stvaranja novih verzija ovih tehnika. Pogotovo danas u Europi.

Donacija (#94)


Sviđa ti se? Reci hvala donacijom


Želite li donirati uplatom na IBAN račun - kliknite ovdje za uputu


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Spavate li za zdravlje i snagu?
Oslobodite se okova prošlosti
>