Reiki pojmovi na japanskom

Autor: Danijel Salijević

14 veljače, 2024

Select Dynamic field

Dobrodošli u još jedan korak na našem putovanju istraživanja dubokih aspekata reikija, gdje se tradicija i praktična primjena susreću u harmoniji.

Reiki, univerzalna životna energija, nije samo oblik energetske terapije i tehnike koju s eizučava, već i način života koji uključuje duboko razumijevanje i poštovanje principa na kojima se temelji.

U svojoj izvornoj esenciji, reiki je isprepleten s japanskom kulturom i jezikom, a osnovni pojmovi koje koristimo u praksi su ključni u očuvanju i poštivanju te tradicije. Reiki pojmovi koje donosim u ovom tekstu i videu su baza pa ih naučite jer ćete ih sigurno pronaći u svakom Dojo-u reikija (mjestu gdje se vježba reiki). No ne zaboravite, reiki pojmovi nisu samo riječi. Oni su još češće uputa kako, što, gdje i na koji način.

Gassho: Ruke sklopljene ispred srca

Ova gesta simbolizira poštovanje, zahvalnost i umirivanje uma u prisutnosti univerzalne energije. Gassho meditacija je temelj za početak i završetak reiki  prakse ali i reiki tretmana te služi kao podsjetnik da svoje srce i um otvorimo energiji reikija.

Ki: Energija

Ki ili Qi u drugim tradicijama, jest temeljna životna sila koja usmjerava i hrani sve živo. Razumijevanje Ki-a je ključno za duboko shvaćanje kako reiki energija teče i kako se može upotrebljavati za iscjeljivanje.

Gokai: Izgovaranje reiki načela

Svih pet načela reikija su temelj za mentalno i emocionalno iscjeljivanje. Ponavljanje Gokai na početku dana pomaže nam usmjeriti naše misli i djelovanja prema harmoniji i balansu. Ponavljanje na kraju dana, pomaže nam prihvatiti se s ljubavlju.

Shoden, Okuden, Shinpiden: Stupnjevi reikija

Ovi pojmovi označavaju različite stupnjeve učenja i dubine prakse u reikiju, od početnih učenja (Shoden), preko skrivenih učenja (Okuden) do mističnih spoznaja (Shinpiden), koje vode praktikanta kroz osobni i duhovni razvoj.

Sensei i Shihan: Učitelji

Odnos između učenika i učitelja je svet u reikiju. Sensei je pojam koji označava učitelja koji vodi učenika kroz prva učenja, dok je Shihan učitelj učitelja, onaj koji prenosi dublje tajne i znanja.

Soke: Poglavar škole

Uloga Sokea je čuvanje integriteta i autentičnosti određene reiki škole ili linije učenja, osiguravajući da se tradicija reikija nastavlja u svom punom sjaju i dubini.

Hara: Energetsko središte

Rad sa harom omogućuje praktikantu da se uskladi s univerzalnom energijom, koristeći vlastito tijelo kao vodljiv instrument za iscjeljivanje.

Tenohira: Rukopolaganje

Osnova praktične primjene reikija, tenohira, uključuje svjesno usmjeravanje energije kroz dlanove, što omogućuje iscjeljenje na fizičkoj, emocionalnoj i duhovnoj razini.

Sumimasen: Ispričavam se

Način kako se pristupa drugoj strani kroz poštovanje vremena i puta te osobe.

Onegaishimasu: Molim ...

Ovisno kome se obraćate, u reikiju onegaishimasu na početku obraćanja znači ili Molim budi uz mene (prema reikiju), molim radi sa mnom (prema drugom učeniku) ili molim poduči me (prema učitelju).
Najčešće ide uz Sumimasen na početku.

Arigatou Gozaimasu: Hvala velika

Najčešće korištena riječ uz Sumimasen u Japanu. Postoje dvije varijante zahvale. Jedna uključuje radnju koja je još u tijeku (Arigatou gozaimasu), dok druga uključuje završenu radnju (Arigatou gozaimashita)

Sažetak:

1. Reiki učenje uključuje  razumijevanje japanskih pojmova koji održavaju tradiciju.

2. Reiki pojmovi nisu samo puka imena. Oni su uputa kroz često jednu riječ

2. Od početnih učenja do naprednih praksi, svaki pojam nosi duboku simboličku vrijednost.

3. Odnos između učenika i učitelja je ključan u prijenosu znanja i tehnike.

Donacija (#94)


Sviđa ti se? Reci hvala donacijom


Želite li donirati uplatom na IBAN račun - kliknite ovdje za uputu


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Svaka tehnika ima dubinu
>