12 veljače, 2022

Dojo Do i Dojo Rei

Danijel Salijević

Dojo Do je učenje koje nas upućuje na ispravni odnos i oslovljavanje prema učitelju i unutar Dojo-a. U početku to nabubate, a jednog dana se uhvatite da to osjećate.

Postoje određena pravila ili regule kako se ponašamo kada smo u prostoru Dojo-a i kada se međusobno odnosimo bilo prema svom (reiki) učitelju ili osobi s kojom ćemo raditi. Ovaj tradicionalni pristup ne samo da održava tradiciju živom, već nas podsjeća na dva važna reiki načela - "Samo danas ću biti zahvalan" i na reiki načelo "Samo danas ću poštivati sva živa bića".

Što je Dojo

Dojo u doslovnom prijevodu znači mjesto gdje se vježba ili u prošireno dorađenoj verziji - mjesto gdje se uči. S druge strane riječ DO znači put, pa bismo s lakoćom mogli prevesti Dojo Do s Put Dojo-a ili Put mjesta gdje se vježba.

S druge strane Rei nam je poznato iz REIki, no u ovom kontekstu, Rei ne označava Božansko (iako naša svijest o svakom živom biću u nekom segmentu bude povezana s božanskim), već znači pozdrav ili odnos.

Uvijek kada ćete biti u situaciji da ćete krenuti prevoditi s japanskog, naići ćete na veliku kulturološku prepreku zbog nemogućnosti prijenosa značenja jer mnoga takva značenja u zapadnom svijetu ne postoje ni kao tradicija pa na kraju ni kroz riječ.

Kada smo naučili što znači riječ Dojo, tada bude i jasnije zbog čega naša škola nosi tako jednostavno ime. Reiki Dojo - mjesto gdje se vježba reiki - jednostavno i jasno - kao što su i sva moja predavanja kroz reiki tečajeve i radionice.

Između drugih mnogih riječi koje ćete u ovoj emisiji naučiti postoji i ona u kojoj spominjemo Gassho rei

Pozdravi je odnos

Dojo do

Bez obzira koliko ste si dobri sa svojim učiteljom, možda čak i najbolji prijatelji, u dojou, na satu, u društvu s drugim učenicima, vi ste dužni izražavati se s iskazanim poštovanjem. To zovemo Dojo Do - ili put Dojo-a, a referira se na određenu vrstu bontona unutar života samih praktičara.

Persiranje učitelja nije uzdizane učitelja jer se Učitelj prema vama isto tako treba odnositi. S iskazanim poštovanjem - što u odnosu učenika i učitelja u dojo-u nazivamo  Dojo Rei

Japanski pristup nas podučava kako se odnositi prema prostoru u kojem vježbamo, prema centralnom mjestu tog prostora (kamiza) koje je svojevrsno svetište odnosno vrlo važno mjesto svakom praktičaru, ali i u odnosu među polaznicima i učiteljima.

Ta učenja involviraju korištenje naklona. Postoji naklon s rukama uz tijelo (kada npr ulazite i izlazite iz Dojo-a) te postoji i Gassho rei naklon koji izvodite tako da ruke stavite u Gassho poziciju ispred srca i da se lagano naklonite.

Takva praksa iskazuje zahvalnost, svijest, poštovanje i samim time dodatno otvara naš um, ali i kvalitetan protok i razmjenu energije.

Svog učitelja oslovljavat ćete s riječju Učitelj ili Učitelju ili Sensei [ime učitelja]. U Japanu nikada nećete koristiti ime već prezime učitelja, ali kod nas se udomaćila varijanta koja uključuje ime učitelja nakon riječi sensei.

Ne zaboravite i na dvije vrlo važne riječi. Onegaishimasu i Arigatou Gozaimashita

Onegaishimasu je zamolba za vježbanjem ili učenjem. U doslovnom prijevodu - molim poduči me ili molim radi sa mnom. R(razmislite kao zadaću i o ove dvije riječi Onegaishimasu reiki.

Arigatou Gozaimashita se izgovara na kraju neke radnje kao zahvalnost i jedna je od najčešće korištenih riječi u Japanu i znači - hvala.

Pitanje slušatelja


Aida D pita:

Dobar dan postovani.Molim Vas.mozete li mi objasniti...STA JE TO ..KARMA..Ali..da ne kazete ..to je sudbina..to je ..tami nekada sto je uradjeno .."zaradjeno".Nego..ako znate..a bavite se duhovnoscu..istrazujete ..u tome ste..Ako znate..tacno..da mi objasnite..i..potkrijepite cinjenicama...bila bih Vam duboko zahvalana.Pozdrav


Na žalost putem komentara na instagramu i društvenih mreža to je jako teško.

Reiki nije disciplina koja podučava koncept karme, pa svakako pogledajte interpretacije indijskih disciplina i smjerova koji se više bave interpretacijama i odgovorima na pitanje što i zašto. U mom radu dotičemo se osnovnog razumijevanja karme unutar satova i radionica kako taj koncept nebi postao prepreka u razvoju..

Klikni sliku za veći prikaz

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

O Danijelu

Danijel Salijević - internacionalni reiki majstor učitelj

Učitelj  Usui klasičnog Shiki Ryoho reiki sistema te Karuna Ryu reiki sistema, predavač, mentor, autor, osnivač Reiki Dojo škole te autor mnogih programa namijenjenih vašem boljitku.
Vaš je životni pratitelj, posvećen u namjeri da pomogne ljudima pronaći lakši, uspješniji i sretniji put.

Javite mu se, naučite reiki i konačno ostvarite svoje ciljeve.

>

Podrška

Prijava problema
Email
Telegram telegram
Fluent Forms fluent_forms
WhatsApp whatsapp
chat