Bez mržnje molim

Autor: Danijel Salijević

16 ožujka, 2024

Select Dynamic field

Epizoda 506

Jeste li ikad razmišljali o tome, od čega nastaje mržnja? U ovoj emisiji upućujem baš na to, jer često nismo ni svjesni da izgrađujemo ovo stanje. Saznajte danas i kako baš uz prirodu reikija postajemo slobodni okova mržnje.

Mržnja je često rezultat neprocesuiranih ili neprihvaćenih emocija ljutnje koje se akumuliraju tijekom vremena u našem sistemu. Slično poput zamke koja se zatvara, često nismo ni svjesni koliko duboko su nas te emocije zarobile. 

Vrlo je bitno uvidjeti kako naše riječi i misli stvaraju našu stvarnost. Govoreći ili misleći negativno, privlačimo više negativnosti u naš život. U svijetu gdje se riječi poput "mrzim" koriste prebrzo i prelako, važno je shvatiti težinu i posljedice koje one nose. Upravo zbog toga, reiki praktičari uče kako pažljivo birati svoje riječi, kao i svoje misli, te kako preusmjeriti svoj fokus s negativnog na pozitivno.

Važnost prepoznavanja simptoma

Prvi korak u procesu oslobađanja od mržnje jest prepoznavanje i prihvaćanje da mržnja postoji unutar nas. Mržnja nije samo emocija koju osjećamo prema drugima, već je često refleksija neriješenih emocija unutar nas samih. Ključno je shvatiti da mržnja dolazi iz naših vlastitih neispunjenih očekivanja, percepcija i predrasuda.

Nadalje, važnost prepoznavanja trenutaka kada trebamo zastati i odmoriti od situacija ili ljudi koji nas provociraju, okidaju ili dovode u neželjena stanja je esencijalna.

Reiki nas kroz mnoga svoja učenja, uči važnosti samosvijesti i samokontrole. Naime, kroz reiki praksu učimo biti prisutni, a kao prisutno biće i vidjeti te se suočavati s našim emocijama, a ne dopustiti da one upravljaju nama. Reiki nas također navodi na put samoljubavi i otpuštanja, pomažući nam da razumijemo i prihvatimo sebe kakvi jesmo, kao i druge oko nas. To prihvaćanje nazivamo poštovanjem. I ne, ne moramo se sa svima slagati - no ne moramo biti dio tuđe drame, tuđeg cirkusa ili tuđih negativnih energija.

Reiki donosi razumjevanje onog što se zbiva

Kada pričamo o ovoj tematici, reiki nam pruža mnoga tumačenja kroz koja možemo razumjeti, obraditi, a zatim i otpustiti te emocije, omogućavajući nam da koračamo lakše kroz život. 

Reiki nas uči (i ne samo u situaciji mržnje, već i u situaciji brige i drugih teških emocija) da "stanemo na loptu" i damo si prostora da duboko udahnemo i osvijestimo što se događa u nama prije nego odreagiramo. Ovaj postupak pomaže nam da ne djelujemo iz nastalog stanja ljutnje ili mržnje.

Jedna od glavnih pouka koju reiki indirektno nosi jest sposobnost transformacije energije. To promatramo u svakom tretmanu gdje kroz jednu vrstu djelovanja, ono isto transformiramo u drugo (rezultate).

Svjesno odlučivanje da transformiramo negativnu energiju u pozitivnu ili da ne prihvaćamo neželjena stanja i energije je temelj na kojem se reiki praksa zasniva. 

To stvara odluku, kretanje, a ona izgrađuju novu energiju koju tada nazivamo - bolji život.

Važan aspekt reiki prakse jest i rad na otpuštanju prošlosti - ljutnje i mržnje koje se hvataju za prošle događaje.

Učeći osloboditi se tih okova, možemo pronaći mir i harmoniju unutar sebe, što nam omogućava da živimo puno ispunjenijim i sretnijim životom. Tu nam pomaže i svakodnevna Gokai praksa gdje i smao načelo: Samo se danas neću ljutiti korigira naš dodir sa sobom i životom.

Na kraju

Na kraju, trebamo biti svjesni da je proces oslobađanja od mržnje kontinuirani rad na sebi koji zahtijeva strpljenje, razumijevanje i puno ljubavi prema sebi i drugima. Putem reiki prakse, možemo proniknuti dublje u razumijevanje uzroka naših negativnih emocija i pronaći načine njihova otpuštanja, no na nama je i da kroz niz korekcija, na dnevnoj razini dođemo u stanje bez ljutnje, pa samim tim i bez mržnje.

Zapamti: Svaki put kada odlučiš ne reagirati ljutnjom ili mržnjom, biraš put koji je viši od trenutnog emotivnog stanja. Biraš put ljubavi i razumijevanja.

Listen on Apple Podcasts

Povežite se

Sljedeća epizoda:


Epizoda 509U svijetu gdje smo svakodnevno okruženi različitim ljudima, bitno je razumjeti utjecaj koji te interakcije imaju na nas. Nekada, naivno, u svoj život pustimo one koji nam crpe energiju i Pročitaj više

Prepoznajte otrovne ljude u svom životu

O Reiki Dojo podcast showu

Rast je rezultat svakodnevnog i kontinuiranog rada. On se ne nasljeđuje već se uči, trenira i stvara. I baš prema tome vas vodimo i pokrećemo kroz ovaj Reiki Dojo podcast show..

Danijel Salijević internacionalni je reiki majstor učitelj, predavač i mentor. Podučava reiki dugi niz godina te vas usmjerava prema uspješnom osobnom i poslovnom rastu.

Reiki Dojo podcast show sadrži obilje korisnih i zanimljivih audio - radijskih emisija. Družimo se u novim emisijama koje možete preslušavati dok šećete, vozite, opuštate se ili tražite motivacijske lekcije i naputke.

O podcast domaćinu

Moje ime je Danijel Salijević, reiki sam majstor učitelj, osnivač Reiki Dojo centra.

Reikijem se aktivno bavim svakodnevno već više od 17 godina, a od 2008. godine djelujem kao aktivan Reiki majstor  učitelj. Uglavnom podučavam u Hrvatskoj i zemljama europske regije, iako mi studenti dolaze iz cijelog svijeta. Tečajeve reikija održavam po cijelom svijetu, a prilikom posjeta Japanu održavam i reiki tečajeve u podnožju Kurame.

Osnivač sam Reiki Dojo centra i volim reći da sam doživotni student reikija. Moj jedini (osobni i profesionalni) životni put je reiki i pokušaj očuvanja njegove tradicije, odnosa i stava prema reikiju kao vještini i tehnici, te poboljšanja ugleda reikija koji je ozbiljno narušen modernim pristupom stvaranja novih verzija ovih tehnika. Pogotovo danas u Europi.

Donacija (#94)


Sviđa ti se? Reci hvala donacijom


Želite li donirati uplatom na IBAN račun - kliknite ovdje za uputu


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Svaka tehnika ima dubinu
>