Aktivnošću protiv burnouta

Autor: Danijel Salijević

1 lipnja, 2024

Select Dynamic field

Epizoda 516

Ovaj put ćemo razgovarati o tome kako preventivno riješiti stanje izgaranja ili stresna stanja kroz tjelesnu aktivnost. Naučit ćete kako jednostavne svakodnevne aktivnosti, poput šetnje, plesa ili plivanja, mogu značajno smanjiti razinu stresa, poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje te vas učiniti sretnijima i ispunjenijima. 

Što je izgaranje

Izgaranje (burnout) je stanje emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti uzrokovano pretjeranim i dugotrajnim stresom. Kada ste izloženi konstantnom stresu, vaše tijelo i um na kraju dosegnu točku u kojoj više ne možete učinkovito reagirati ili nositi se sa stresom. Ovo može utjecati na vašu sposobnost da obavljate svakodnevne zadatke i da uživate u životu.

Kako Prepoznati Mikrostres?

Stres je dio našeg svakodnevnog života i mnoge male stresne situacije često prolaze nezapaženo jer su postale normalne. Na primjer, bučni susjedi koji zalupaju vratima ili zaboravljanje da li ste isključili štednjak. Ove male, ali stalne mikrostresne situacije mogu se nakupljati i s vremenom dovesti do izgaranja i u situacijama ako se i ne bavite nekim poslovnim menađerskim aktivnostima, za koje se smatra da jedine budu pod utjecajem ovakvog stresa. Možda su izloženiji, no burnout ne zaobilazi danas ni obiteljskog čovjeka, o čemu sam pisao i u ovom članku.

Važnost Svjesnih Navika

Da bismo spriječili izgaranje, važno je razviti svjesne navike koje nas mogu osloboditi nesvjesnog stresa. To uključuje prakticiranje mindfulnessa, redovito vježbanje i provođenje vremena u prirodi. Sve ove aktivnosti mogu nam pomoći da se opustimo, smanjimo stres i zadržimo pozitivnu perspektivu na život.

Zdravlje i Cjelovitost Kroz reiki

Reiki je tehnika kojom se energija koristi za iscjeljivanje i postizanje ravnoteže. Kao reiki majstor, mogu potvrditi koliko je važno održavati energiju tijela u ravnoteži kako bismo bili zdravi i sretni. Kroz reiki, mnogim sam ljudima pomogao da postignu stanje sreće, zdravlja i cjelovitosti. Sreća nije samo emocija, već stanje u kojem smo zdravi, imamo dobre odnose, financijsku stabilnost i mogućnost da radimo ono što volimo.

Kako Tjelesna Aktivnost Pomaže u Smanjenju Stresa?

Nikako nemojte odbaciti tjelesnu aktivnost kao ključni alat u borbi protiv stresa. Nije potrebno baviti se intenzivnim vježbanjem, već je dovoljno uključiti jednostavne aktivnosti koje volite.

Evo nekoliko primjera:

1. Šetnja na Svježem Zraku: Rano ujutro ili kasno navečer, kada je zrak hladniji i ugodniji, provedite vrijeme šetajući. Svježi zrak ima prirodan način smirivanja uma i tijela.

2. Ples: Plesanje ne samo da poboljšava tjelesnu kondiciju, nego također pomaže u smanjenju stresa. Društvene aktivnosti poput plesa donose radost, smijeh i opuštanje.

3. Plivanje: Plivanje je idealno za osobe s fizičkim ograničenjima jer pruža podršku vodi koja oslobađa pritisak s mišića i zglobova.

4. Joga i Tai Chi: Sve više ljudi otkriva blagodati ovih nježnih, ali učinkovitih tehnika. Oni ne samo da razgibavaju mišiće, nego i pomažu u smanjenju mentalnog stresa.

Kako Tjelesna Aktivnost Utječe na Mentalno Zdravlje?

Redovita tjelesna aktivnost potiče oslobađanje endorfina, prirodnih kemikalija koje poboljšavaju raspoloženje. Vježbanje može smanjiti razinu kortizola, hormona stresa, te povećati razinu serotonina, što pritom poboljšava vaš ukupni osjećaj sreće i zadovoljstva.

Praktični Savjeti za Svakodnevne Aktivnosti

- Počnite Polako: Ako niste navikli na redovito vježbanje, počnite s laganim šetnjama ili razgibavanjem kod kuće.

- Pronađite Aktivnost Koja Vam Odgovara: Izaberite aktivnost koja vas ispunjava i čini sretnima, bilo to ples, joga, bicikliranje ili nešto drugo.

- Bavite Se Vježbom Redovito: Postavite si cilj da se bavite nekom vrstom tjelesne aktivnosti barem 3-4 puta tjedno.

- Udružite Snage: Povežite se sa prijateljima ili obitelji, jer društvo može biti dodatna motivacija za redovito vježbanje.

Na kraju

Uključivanje tjelesne aktivnosti u vaš svakodnevni život jedan je od najboljih načina kako spriječiti stres i izgaranje. Bez obzira na vaše fizičke mogućnosti ili preferencije, uvijek postoji neka aktivnost koja će vam odgovarati.

Nemojte zanemariti važnost pokreta za vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Listen on Apple Podcasts

Povežite se

Sljedeća epizoda:


Epizoda 517U modernom vremenu, suočavamo se sa mnogim izazovima koji utječu na naše tijelo i um, a prehrana igra ključnu ulogu u tom procesu. Danas je gotovo nemoguće pronaći potpuno čistu Pročitaj više

Zdravijom prehranom za zdraviji um

O Reiki Dojo podcast showu

Rast je rezultat svakodnevnog i kontinuiranog rada. On se ne nasljeđuje već se uči, trenira i stvara. I baš prema tome vas vodimo i pokrećemo kroz ovaj Reiki Dojo podcast show..

Danijel Salijević internacionalni je reiki majstor učitelj, predavač i mentor. Podučava reiki dugi niz godina te vas usmjerava prema uspješnom osobnom i poslovnom rastu.

Reiki Dojo podcast show sadrži obilje korisnih i zanimljivih audio - radijskih emisija. Družimo se u novim emisijama koje možete preslušavati dok šećete, vozite, opuštate se ili tražite motivacijske lekcije i naputke.

O podcast domaćinu

Moje ime je Danijel Salijević, reiki sam majstor učitelj, osnivač Reiki Dojo centra.

Reikijem se aktivno bavim svakodnevno već više od 17 godina, a od 2008. godine djelujem kao aktivan Reiki majstor  učitelj. Uglavnom podučavam u Hrvatskoj i zemljama europske regije, iako mi studenti dolaze iz cijelog svijeta. Tečajeve reikija održavam po cijelom svijetu, a prilikom posjeta Japanu održavam i reiki tečajeve u podnožju Kurame.

Osnivač sam Reiki Dojo centra i volim reći da sam doživotni student reikija. Moj jedini (osobni i profesionalni) životni put je reiki i pokušaj očuvanja njegove tradicije, odnosa i stava prema reikiju kao vještini i tehnici, te poboljšanja ugleda reikija koji je ozbiljno narušen modernim pristupom stvaranja novih verzija ovih tehnika. Pogotovo danas u Europi.

Donacija (#94)


Sviđa ti se? Reci hvala donacijom


Želite li donirati uplatom na IBAN račun - kliknite ovdje za uputu


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Raspršena energija
>
Malcare WordPress Security