Zablude osobnog rasta

Autor: Danijel Salijević

3 veljače, 2021

Select Dynamic field

Praksa, praksa, praksa

Vježbajte naučeno. Vježbajte svakoga dana. Ukoliko je reiki vaš put, tada je reiki dio vaše svakodnevice. I tako je u svakoj disciplini. Tehnici, ljubavi, poslu.

I tada ne postoje izgovori u neimanju vremena, potrebitosti obitelji ili okoline. Na vama je da stvorite to vrijeme u kojem ćete raditi, vježbati, prakticirati - ama baš svakoga dana.

Marljivo i marljivi. Predani ili usmjereni i posvećeni.

Ili jeste ili niste. 

Međutim, pojavilo se mišljenje da je čitanje knjiga, gledanje videa, slušanje mojih podcasta ili praćenje live emisija osobni rad i razvoj.

No nemojte se zavaravati. To je samo gomilanje znanja p  prikupljanje informacija iz raznih izvora koje vam su u potpunosti beskorisne ukoliko ih ne počnete primjenjivati svakodnevno. I opet ponavljam - kroz razumijevanje i praktičnu upotrebljivost.

Meni dođu mnogu učenici, od kojih su danas neki i sami majstori, po informacije kroz tečajeve. I dobiju informacije, no  odlaze bez znanja jer ga nisu uzeli. Znanje nisu informacije. Majstorstvo nije znanje. To su samo prilike da nešto učinite s dobivenim informacijama. Za znanje treba raditi, biti u energiji majstora, raditi s njim pa raditi dodatno samostalno. A to danas ispada prevelikim ulogom vremena. Učitelj neće umjesto vas odraditi praksu i rasti. Osobno sam to naučio kroz mnoge lekcije poklanjanja osobnog  vremena, truda i očekivanja.

U reikiju postoje mnoge vježbe, prakse, tehnike čijim bismo prakticiranjem i vježbanjem trebali postizati svoju ekspertizu i majstorstvo. MIkao Usui je svaki puta ukazivao na rad, praksu, vježbu jer osobni angažman i prisutnost dovodi do učenja i znanja koje se kriju u riječi Okuden.

Sati i sati, kroz mjesece i mjesece u potpuno istoj praksi reiki meditativnih tehnika, chantinga, Gassho tehnikama ili Gokai praksi. Kroz vježbe centriranja, disanja, fokusa. Kroz tretmane i povezivanje.

Kroz protekla dva mjeseca osobno sam omogućio kroz moja jutarnja podsjećanja u jutarnjim LIVE emisijama, svima koji žele da okuse nekih 10% onoga što bi trebao biti svakodnevni put Reiki-Do praktičara, a posebno reiki majstora.

Naravno, sve ovisi o vašem izboru. Možda niste krenuli tolikom ozbiljnošću ili putem studioznosti, no u tom slučaju nemojte ni zahtijevati ozbiljnije rezultate ili visine.

Reiki je tehnika samopomoći. Ovo je prva rečenica koju čujemo na prvom stupnju i ona govori iznimno mnogo. Nitko umjesto vas ne može prakticirati, meditirati, vježbati.

Može vam netko i odraditi reiki tretman, voditi vas u meditaciji, ali još uvijek osobna praksa je ono što radite u vlastitoj tišini i vremenu koje ste izdvojili baš za to.

Fizičko nas vodi do mentalnog, mentalno do energetskog, energetsko do esencijalnog. To je put ponavljanja svake tehnike koja postoji u reikiju.

I stoga, isprobati jednom tehniku propuštanja ili Gokai ili Gassho znači da ste samo naučili metode kako se ta tehnika radi. No kako se izvodi, što donosi u razumijevanju, energiji i rezultatima, nećete nikada tako naučiiti - to ćete spoznati, osjetiti, početi živjeti i početi  biti tek kroz svakodnevnu praksu.

Pa ponavljam

Vježbajte, prakticirajte, radite - marljivo i svakoga dana bez iščekivanja rezultata, ali u promatranju istih.

Prakticirajte, prakticirajte, prakticirajte

Donacija (#94)


Sviđa ti se? Reci hvala donacijom


Želite li donirati uplatom na IBAN račun - kliknite ovdje za uputu


  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    Ništa bez volje
    Kuden i Reiki Rad Uživo
    Odradite odrade kroz meditacije
    >