3 veljače, 2021

Zablude osobnog rasta

Danijel Salijević

Praksa, praksa, praksa

Vježbajte naučeno. Vježbajte svakoga dana. Ukoliko je reiki vaš put, tada je reiki dio vaše svakodnevice. I tako je u svakoj disciplini. Tehnici, ljubavi, poslu.

I tada ne postoje izgovori u neimanju vremena, potrebitosti obitelji ili okoline. Na vama je da stvorite to vrijeme u kojem ćete raditi, vježbati, prakticirati - ama baš svakoga dana.

Marljivo i marljivi. Predani ili usmjereni i posvećeni.

Ili jeste ili niste. 

Međutim, pojavilo se mišljenje da je čitanje knjiga, gledanje videa, slušanje mojih podcasta ili praćenje live emisija osobni rad i razvoj.

No nemojte se zavaravati. To je samo gomilanje znanja p  prikupljanje informacija iz raznih izvora koje vam su u potpunosti beskorisne ukoliko ih ne počnete primjenjivati svakodnevno. I opet ponavljam - kroz razumijevanje i praktičnu upotrebljivost.

Meni dođu mnogu učenici, od kojih su danas neki i sami majstori, po informacije kroz tečajeve. I dobiju informacije, no  odlaze bez znanja jer ga nisu uzeli. Znanje nisu informacije. Majstorstvo nije znanje. To su samo prilike da nešto učinite s dobivenim informacijama. Za znanje treba raditi, biti u energiji majstora, raditi s njim pa raditi dodatno samostalno. A to danas ispada prevelikim ulogom vremena. Učitelj neće umjesto vas odraditi praksu i rasti. Osobno sam to naučio kroz mnoge lekcije poklanjanja osobnog  vremena, truda i očekivanja.

U reikiju postoje mnoge vježbe, prakse, tehnike čijim bismo prakticiranjem i vježbanjem trebali postizati svoju ekspertizu i majstorstvo. MIkao Usui je svaki puta ukazivao na rad, praksu, vježbu jer osobni angažman i prisutnost dovodi do učenja i znanja koje se kriju u riječi Okuden.

Sati i sati, kroz mjesece i mjesece u potpuno istoj praksi reiki meditativnih tehnika, chantinga, Gassho tehnikama ili Gokai praksi. Kroz vježbe centriranja, disanja, fokusa. Kroz tretmane i povezivanje.

Kroz protekla dva mjeseca osobno sam omogućio kroz moja jutarnja podsjećanja u jutarnjim LIVE emisijama, svima koji žele da okuse nekih 10% onoga što bi trebao biti svakodnevni put Reiki-Do praktičara, a posebno reiki majstora.

Naravno, sve ovisi o vašem izboru. Možda niste krenuli tolikom ozbiljnošću ili putem studioznosti, no u tom slučaju nemojte ni zahtijevati ozbiljnije rezultate ili visine.

Reiki je tehnika samopomoći. Ovo je prva rečenica koju čujemo na prvom stupnju i ona govori iznimno mnogo. Nitko umjesto vas ne može prakticirati, meditirati, vježbati.

Može vam netko i odraditi reiki tretman, voditi vas u meditaciji, ali još uvijek osobna praksa je ono što radite u vlastitoj tišini i vremenu koje ste izdvojili baš za to.

Fizičko nas vodi do mentalnog, mentalno do energetskog, energetsko do esencijalnog. To je put ponavljanja svake tehnike koja postoji u reikiju.

I stoga, isprobati jednom tehniku propuštanja ili Gokai ili Gassho znači da ste samo naučili metode kako se ta tehnika radi. No kako se izvodi, što donosi u razumijevanju, energiji i rezultatima, nećete nikada tako naučiiti - to ćete spoznati, osjetiti, početi živjeti i početi  biti tek kroz svakodnevnu praksu.

Pa ponavljam

Vježbajte, prakticirajte, radite - marljivo i svakoga dana bez iščekivanja rezultata, ali u promatranju istih.

Prakticirajte, prakticirajte, prakticirajte

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  O Danijelu

  Danijel Salijević - internacionalni reiki majstor učitelj

  Učitelj  Usui klasičnog Shiki Ryoho reiki sistema te Karuna Ryu reiki sistema, predavač, mentor, autor, osnivač Reiki Dojo škole te autor mnogih programa namijenjenih vašem boljitku.
  Vaš je životni pratitelj, posvećen u namjeri da pomogne ljudima pronaći lakši, uspješniji i sretniji put.

  Javite mu se, naučite reiki i konačno ostvarite svoje ciljeve.

  >