Mentalni okidači

Autor: Danijel Salijević

24 prosinca, 2022

Select Dynamic field

Mentalni okidači su misli ili asocijacije koje nas potiču na određeno ponašanje ili reakciju. Oni su povezani sa emocionalnim i fizičkim reakcijama koje se javljaju kada se pojave određeni poticaji iz našeg okruženja i neprestano smo pod nekim utjecajem i reakcijama - možemo li tu postati imuniji i ne proživljavati neželjeno.

Mentalni okidači

Mentalni okidači se mogu javiti kao odgovor na različite poticaje u našem okruženju, kao što su riječi, slike, mirisi ili situacije. Oni mogu biti pozitivni ili negativni, i mogu biti povezani s različitim emocijama i ponašanjima. Na primer, ako se osjećate nervozno kada vidite pauka, to može biti mentalni okidač koji vas potiče da pobjegnete od njega. Ako vas miris pečenja kolača potakne da pojedete nešto slatko, to je također mentalni okidač.

Međutim, mentalni okidači su ponekad i važni jer nam pomažu da brzo reagiramo na situacije i da se prilagođavamo okruženju. Međutim, ponekad nam  mogu donijeti probleme ako nas vode ka ponašanju koje nije poželjno ili ako nas čine preosjetljivim na određene poticaje. 

U svakom slučaju, radi se o utjecajima kojima smo podložni, na koje reagiramo te koji moderiraju naše djelovanje - svjesno i nesvjesno.

Utjecaji

Utjecaji

U naše vrijeme, skoro je nemoguće djelovati a da isto nije produkt nekog utjecaja. Mogli bismo se složiti da smo pod konstantnom marketinškom paljbom, bez obzira dali nas nagovaraju prijatelji da pogledamo neki film, trgovac pokušava prodati novi automobil ili samo pokušavamo za obiteljskim stolom istjerati vodu na svoj mlin.
Svaka poruka ima za cilj da dođe na plodno tlo i da se ovdje nešto desi.

Dakle, utjecaji su konstantni, a isto onda tako i odgovor na iste koje danas nazivamo reakcijama.

No reakcije su pomalo zeznute. Jer reakcija može biti organizirani odlazak u kino, kupovina prekrasnog anđela na štandu koji nas je privukao svojom ljepotom ili eksplozivni odgovor na neugodni poticaj nastao telefonskim pozivom od strane prodavača telefonskih pretplata i paketa.

Svjesnost onoga što se dešava

U svojem životu, vrlo rado prihvaćamo sve one utjecaje od kojih imamo koristi. Što više, nekima se i veselimo unaprijed. Kod odlasku u kupnju, znamo da ćemo naići na mnoge lijepe stvari koje će nas privući. Ista stvar je i kad prošećete božićnim sajmom. Znate što vas čeka - mirisi kobasica, kolača, kuhanog vina ili gina te pregršt blagdanskog ugođaja koji će u trenutku maknuti i sivilo svakodnevice i dovesti vas u željeno relax stanje.

Sve ovo dopuštamo jer nam negdje u nama treba takva energija (da, radi se i ovdje o energiji) jer osjećamo da smo to izabrali.

No uz ono odabrano, opet, činjenica jest da smo ponekad postupili i nerazborito jer smo potrošili više od planiranog, no još uvijek ova pretjerana potrošnja je opravdana našom komocijom, pa u čas zaboravimo precijenjenu božićnu kobasicu ili piće jer smo se ionako dobro proveli.

Ipak, postoji i ona mračna strana. Sve one reakcije koje nas dovode u stanja straha, nesigurnosti, brige, blokada itd, također su naša reakcija na poticaj iz okoline koji je učinio da se u ovom slučaju, ponašamo neželjeno i neprilagođeno.

U trenutku kada nas takva djelovanja izbace iz normalne funkcionalnosti, mi smo zapravo suočeni s ozbiljnim problemom.

Svjesnost znači biti prisutan

Zašto se neke stvari ipak dešavaju bez naše dozvole ili kao reakcije? Odgovor je jer smo u to vrijeme, kada se nešto desilo bili

a) pod utjecajem programa koji uz sebe vežu niz reakcija i stanja
b) nismo bili prisutni

Programi koji nas pokreću mogu biti duboko ukorijenjeni u našu kulturu života i programirani od strane okoline, roditelja, kulture ili folklora kojemu smo izloženi.

U tu skupinu spadaju mnoga praznovjerja, ograničenja ili djelovanja mimo naše volje poput forsiranih brakova ili vjerskih običaja.

Traume iz prošlosti isto uz sebe vežu niz reakcija kojima je za cilj da ne dođemo u istu situaciju, ali nas taj zaštitni mehanizam doslovno ukopa u mjestu kada trebamo djelovati.

Sve ovo ima jedan zajednički faktor koji danas nazivamo strahom. A znamo što je glavna nuspojava straha - gubitak motivacije da se pokrenemo u blagoj varijanti, do potpune ukočenosti npr. pred liftom u onoj ekstremnoj. Strah čini da nakon nesreće ne sjedamo za volan automobila ili da zbog podrugljive opaske društva nemamo hrabrosti prezentirati svoj rad u javnom govorništvu ili prezentaciji. Pa čak i strah da budemo svoji jer to nije u normi društva donosi dodatna stanja zatvorenosti, samoosuđivanja i nepostojanju iole malo volje da se involviramo u bilo koji događaj koji nam je stresan ili užasavajući.

Druga skupina neželjenih reakcija dešava se kad nismo kod kuće, odnosno kada nismo prisutni. Kada vi niste kod kuće, tada je vaša kuća carstvo za nepozvano. Jednostavno vas nema i ne vidite što se dešava. I dok na površini u vašem svakodnevnom funkcioniranju sve ide i funkcionira glatko i bez problema, kad se vratite kući, primijetite da ste opljačkani.

Ne biti kod kuće je metafora koju često koristim opisivajući situacije kada smo toliko izvan svog tijela da ne vidimo što se u našem tijelu dešava. Ta ne svjesnost dovodi do mogućnosti realizacija događaja koji mogu biti i kobni po nas.

Bolest je samo jedna od njih. Kada nismo svjesnoj onoga što nam se dešava jer ne obraćamo pažnju na svoje tijelo te dođe do poremećaja na fizičkom, emocionalnom i mentalnom segmentu našeg djelovanja.

Druga situacija je npr kada sasvim normalno putujete automobilom na svoj posao, a misli vas odvedu negdje daleko. Toliko daleko da ne vidite upaljeno crveno svijetlo na semaforu ili možda čak neopreznog pješaka kako prelazi cestu.

Postanite prisutni i svjesni svog života te poticaji neće biti nevidljivi

Moj savjet je uvijek da se vratimo kući. Kada ste kod kuće, promatrat ćete svijet i život koji se upravo dešava te ćete moći i pravovremeno djelovati. Promatrajte prisutno i sve što promatrate vidjet ćete sve više pravovremeno za onu najoptimalniju reakciju. Pa ćete na vrijeme uočiti onog neopreznog pješaka ili upaljeni semafor. To sprječava i maksimalno moguće umanjuje neželjene situacije.

Možete koristiti i mnoge tehnike da ovo postignete. Meditacije, vježbe disanja, reiki terapije. Osobno dugi niz godina kroz reiki terapije utječem na neželjene mentalne okidače koji se javljaju ljudima u životu i nanosu probleme baš kad ih najmanje treba.

Reiki tu jako puno može pomoći te svaki iskusniji reiki terapeut ima mogućnost takve reakcije i blokade maksimalno ukloniti kroz nekoliko tretmana ili reiki terapija.

Ako i sami imate problema s time i ne znate izaći na kraj s njima, javite mi se na konzultacije pa ćemo proći vašu situaciju i pronaći sve te male uljeze koji vam dovode probleme u vaš život. Sve ono zbog čega i kažete da vam se “život stalno vrti u krug” ili “da vam se dešavaju stalno loše stvari” ima vrlo vjerojatno poveznice s nesvjesnim mentalnim okidačima koji vas navigiraju van putanje vaših želja.

Prigrlite željene okidače

Da, dobro ste čuli. Neke okidače možemo i sami prigrliti i istima ispuniti svoj život. Korištenjem glazbe, slike, boje ili mirisa, možemo pokrenuti određene programe koji su od naše strane željeni. Gledali ste to u hipnozi, no svakako u blagoj varijanti crvena boja, dobra glazba će vam popraviti raspoloženje ili će vam miris cimeta ili nekog parfema potaknuti sjetu i motivirati vas da se pokrenete.

Neka ovi pokretači imaju funkciju i svrhu u vašem životu te neka to budu vaši programi koje ste ne samo prihvatili, već i ciljano i svjesno stvorili. Na ovaj način, zapravo, manipulirate sami sa sobom, samo što uz ovakva djelovanja se nikada neće vezati onaj strah koji koči i sputava.

Na samome kraju, pozivam vas da ako ste reiki praktičar, da si odradite reiki tretman za uklanjanje svih neželjenih programa koji vas pokreću bez vaše dozvole i autorizacije, te da ako ste svjesni okidača koji vas koče, da i na njima poradite kroz reiki terapije.

Podsjetimo, reiki terapija je niz od nekoliko reiki tretmana s kojima rješavamo neželjena stanja i dolazimo u birano, željeno stanje i uvjete.

Ako niste reiki praktičar, imate opciju to postati. Naučite reiki i budite sposobni u svakom trenutku, doživotno, uz reiki promijeniti neželjeno ili ako vam je jednostavnije, javite mi se pa ću vam ja odraditi terapiju preprogramiranja i oslobađanja od tih blokada i mentalnih okidača.

Uživajte i u ovoj podcast emisiji kroz koju vam donosim i jednu praktičnu vježbu disanja za više svjesnosti ali i kroz koju možete otpustiti neželjena mentalna stanja.

Listen on Apple Podcasts

Donacija (#94)


Sviđa ti se? Reci hvala donacijom


Želite li donirati uplatom na IBAN račun - kliknite ovdje za uputu


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Odradite odrade kroz meditacije
Nije sve reiki
>