Kako uče majstori

Autor: Danijel Salijević

19 srpnja, 2020

Select Dynamic field

Kad jednom osoba postane reiki majstor, prvo što se pojavi jest jedan neopisivi mix ushita, ponosa, energije i onog osjećaja da smo došli do kraja jednog procesa i jednog putovanja. Ta silina energije, ljubavi, radosti svijetla, čini nas toliko u sjaju i snazi da se to doslovce može opipati. 

I slažem se, ovo je veliko postignuće i ako ste strpljivo i vrijedno prošli sve prethodne etape koje vode prema majstorstvu u tom trenutku imate i zbog čega biti radosni. Ne samo zbog jedne posebne pripadnosti kroz tajna znanja koja učite u 40dnevnom procesu priprema, već jer ste kroz svoje strpljenje i vrijedni rad naučili jednu vrlo vrijednu lekciju kroz samo putovanje prema majstorstvu.

No varate se ako mislite da ste došli do kraja svog putovanja. Jer, tek sada počinje vaš proces učenja.

Kao što znate, reiki je vrlo specifičan. Prvo dobijete uvjete da radite, tada dobijete znanja i materijale i na kraju u trećem koraku dobijete priliku da učite.

Uvjeti su inicijacija, znanje dobivate kroz tečaj, materijale, module i radionice koje se održavaju (ponekad i godinama nakon samog majstorskog tečaja) i na kraju sam spomenuo priliku.

Da, priliku. Jer, na žalost, ima puno majstora koji ovdje padnu. Koji ne iskoriste priliku. 

Ponekad nošeni svim onim osjećajima koje sam opisao u uvodu, majstor jednostavno sebe doživljava kao takvog i kao dovoljnog i tu padne na prvoj lekciji koju se učilo još na prvom stupnju - da je potrebno kroz proces postati nešto više - osobnim radom i ulaganjem - i to ponajviše vremena.

To je dovelo i do puno majstora koji se sami tako nazivaju, a znanje i njihova kvaliteta govore drugačije. Na mojim tečajevima majstorstva, moji budući majstori dobivaju pitanje kojeg do sad nije znao odgovoriti ni jedan budući majstor. I moj cilj nije bio da dobijem odgovor, već da moji aspiranti, budući majstori, dobiju jednu još važniju lekciju, a to je da su sada na početku i da tek sada treba zasukati rukave i dobrih 6 mjeseci učiti u skromnosti i tišini.

Pa kako onda učiti

Gradivo s tečaja

Prvo i osnovno, krenite s najsvježijim znanjima. Onima što ste dobili na samom tečaju. Naučite simbole, značenja, propuštajte i radiste na tome da uvidite logiku znanja i prirodu simbola, ne da samo naučite napamet.

Ovdje dobivate nove smjernice, dimenzije i mogućnosti rada, te samo ovdje imate što raditi.

Koristite za to zabilješke, svježa sjećanja, skripte ili popratne materijale. U Reiki Dojo školi svi učenici, uključujući i majstore, imaju vrlo veliku riznicu lekcija za učenje nakon samog reiki tečaja.

Potrebno je u ovom trenutku proslaviti, pa zasukati rukave i krenuti raditi.

Ponavljanje razreda

Ovo je vaša druga etapa učenja. Da, ponavljanje svega gradiva je nešto što ja uvijek ponavljam na svakom mom tečaju da bi trebalo odraditi. I kad ste postali drugi stupanj, gradivo prvog stupnja dobiva novu vrijednost, a sada, na trećem, imate priliku primiti na tisuće novih spoznaja samo kroz gradiva prvog stupnja.

Sada je vrijeme da postanete majstor. Čitanjem, pamćenjem, razumijevanjem. 

Sve one trivijalne sitnice tek sada su bitne da naučite. Tek sada se od vas očekuje predanost i marljivost kako biste opravdali sebe kao majstora, ali kako zbog vašeg majstorstva, ne biste osramotili ni svog učitelja kao ni svoju školu ili reiki liniju.

Učenje je uvijek bio proces i na mojim tečajevima se točno zna što se kada ( i zašto baš tada ) uči i usvaja te kada nešto treba znati, a kada ne treba. Tako od prvog stupnja neću tražiti da zna imena velikih majstora ili godinu kada je rođena Takata, nastao reiki ili kako se zove planina na kojoj je nastao reiki i slično, no od majstora se ovo očekuje.

Majstorstvo znači usvojiti znanja koja su već javno poznata, a majstorstvo znači rasti u spoznaji

Učitelj

Ovo je treća etapa učenja i rasta samog majstora i potrebno je 6 mjeseci od majstora kako biste u Reiki Dojo školi primili učiteljska znanja. Da, ovo je vrijeme kroz koje učite ali prolazite kroz još jedan vrlo napredan majstorski proces i transformaciju o čemu se uči na samom majstorskom tečaju.

I nije nužno da svi budete učitelji i da tako djelujete, ali svi prolazite kroz ovaj proces i bitno je ne forsirati ga.

Kao i svi ostali procesi, ako ih odrađujete kako spada, oni su nježni, ugodni i inspirativni, no ako ih forsirate kroz vlastitu želju, tada se procesi prekidaju te nikada ne dođete do cilja cjeloviti, potpuni ili zadovoljni.

Mnogi su mi osobno predbacivali zbog pauza između dva stupnja kroz percepciju nekih mojih osobnih interesa da oni ne dobiju mogućnost rasta, a nisu u meni, svom učitelju vidjeli brižnu osobu koja ne želi da se sami potrgaju kroz divljanja i potrebe njihovog ega.

Izbori

Reiki nas u cijelom procesu uči još jednu stvar. A to je poštivanje izbora drugih.

Pa tako, ako i želim nekome pomoći, ne mogu pomoći dok osoba to sama ne poželi. Mogu je informirati, uputiti, savjetovati, ali nikada joj odraditi tretman bez dozvole. Pa čak ni kad radimo dobro.

To znači poštivanje izbora drugih osoba. To znači ne gurati svoj ego ispred drugih. I to znači, ponekad kročiti i živjeti u ogromnoj tuzi zbog patnje svijeta koji ne želi drugačije.

Bilo zbog straha od promjena, bilo od lijenosti prolaženja samih procesa ili zbog tvrdoglavosti vlastitog ega.

I baš ovo je samo jedan primjer dubokih lekcija majstora  koje nas čine u mogućnosti vidjeti, djelovati u svjetlu,  ispravnosti i majstorstva.

No da bismo to postigli, trebamo otvoriti svoje oči, otvoriti svoj um i otvoriti svoje srce. A to se postiže tišinom, učenjem i prihvaćanjem potrebnih procesa - kako kod sebe, tako i kod drugih.

Voli vas vaš učitelj

Donacija (#94)


Sviđa ti se? Reci hvala donacijom


Želite li donirati uplatom na IBAN račun - kliknite ovdje za uputu


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Ništa bez volje
Kuden i Reiki Rad Uživo
Odradite odrade kroz meditacije
>