• Home
  • Blog
  • Grandmasteri – veliki reiki učitelji

7 rujna, 2019

Grandmasteri – veliki reiki učitelji

Danijel Salijević

Znadete li što grandmaster u prijevodu znači? Znači veliki majstor. U reikiju označava velike majstore koji su naslijedili ulogu predstavnika reikija, ali sve više danas i one, samoprozvane, koji su izgubili borbu sa svojim vlastitim egom.

Dakle da ponovimo, grandmasteri u reikiju su bili Mikao Usui, Chiryo Hayashi, Hawayo Takata te Phyllis Lee Furumoto koja je preminula nedavno. To je naravno po liniji Usui Shiki Ryoho - liniji našeg učitelja Mikao Usuia.

Grandmaster ili Soke, kako se ta titula naziva u Japanu, je dakle 5 stupanj u reikiju i nasljeđuje se od prethodnog Soke-a (Velikog učitelja). Zadaća je da predstavljaju školu te da čuvaju i prenose baštinu kako bi tehnika opstala.

Sam Soke postoji u svim disciplinama koje se prenose kroz generacije u Japanu. Tako postoje obitelji gdje je glava obitelji Soke, organizacije gdje je također postojan naziv Sokea, vještine poput ninjutsua itd itd.

Još za svog života, Phyllis je bila vođena i tako prepoznala i svog nasljednika, Johannes Reindl-a, današnjeg Reiki Shiki Ryoho Grandmastera koji nam dolazi iz Austrije. On je dakle 5 po redu Veliki učitelj  u liniji kojoj i sami pripadamo te je prvi od Velikih majstora koji nam je ovako blizu u Europi.

Johannes Reindl  rođen je 1977 godine i po svojoj prirodi je vrlo jednostavan mladi čovjek. I baš odluka Phyllis da on naslijedi njezin nauk govori koliko je bitno da se reiki uči i njeguje kod mladih ali i potrebu u Europi da se dovede čišća i ispravnija energija.

Kroz moj razgovor s njim uočavam da je naš novi veliki učitelj osoba koja iznimno poštuje reiki i tradiciju te će se i sam zalagati u očuvanju te tradicije. Naravno, vrijeme nosi svoje pa će i njegov rad morati biti malo u podučavanju transformiran, ali i sama Phyllis je već prošlih godina ovdje postavila neke temelje u modernijem načinu prenošenja znanja.

5 po redu Veliki učitelj

I baš je ta tradicionalnost koja iziskuje dosljednost, upornost i strpljenje razlog što mnogi nemaju vremena za takav put i požele i sami biti toliko posebni i veliki  pa danas imamo priliku gledati kako niču mnogi Soke-i , Grandmasteri i Veliki učitelji u svom vlastitom stvorenom dvorištu.

U nestrpljivosti da se dođe do toliko predivnih znanja, koja još uvijek reiki u svojem učenju nosi i skriva kroz svoju spiritualnost i mističnost za one uporne, ti nestrpljivi su se vrlo brzo potrošili u onome što mogu pružiti kao učitelji  i tada stvorili vlastite tehnike i stilove. I po logici, oni mogu i jesu tada u toj svojoj tehnici Grandmasteri. I tu nije problem. Problem je kada se takva osobna tehnika prezentira u domeni klasičnog Shiki Ryoho reiki sistema i kada se radi samo zbog titule. Tada preuzima ego i tada ni učenje nije u svjetlosti. Već u potrebi.

No, svatko nađe učitelja kakvog traži. Netko pravog, netko lažnog. Netko bi htio da učitelj bude po njihovoj mjeri - odmah i sada - što osobno često kroz vlastita iskustva svjedočim. I kako bilo, svatko će pronaći ono što mu treba. No ponovno pozivam učitelje da ne zaboravimo na našu odgovornost, na naše nasljeđe i na činjenicu da veliki majstor donosi energiju zajedništva u rastu, a ne okupljanja u priči.

A vi koji još učite ili planirate učiti, znajte, reiki je jednostavan da jednostavniji ne može biti, al dubok, snažan i doživotni izvor snage, znanja i osobnog rasta iz kojeg su niknule mnoge današnje moderne tehnike. Budite strpljivi, budite uporni, bez da tražite senzacije i posebne filmske efekte. Neka vaša senzacija bude vaš zdrav, sretan, uspješan i duboko svjestan (spiritualan) život.

Voli vas vaš učitelj

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

O Danijelu

Danijel Salijević - internacionalni reiki majstor učitelj

Učitelj  Usui klasičnog Shiki Ryoho reiki sistema te Karuna Ryu reiki sistema, predavač, mentor, autor, osnivač Reiki Dojo škole te autor mnogih programa namijenjenih vašem boljitku.
Vaš je životni pratitelj, posvećen u namjeri da pomogne ljudima pronaći lakši, uspješniji i sretniji put.

Javite mu se, naučite reiki i konačno ostvarite svoje ciljeve.

>

Podrška

Prijava problema
Email
Telegram telegram
Fluent Forms fluent_forms
WhatsApp whatsapp
chat