Grandmasteri – veliki reiki učitelji

Autor: Danijel Salijević

7 rujna, 2019

Select Dynamic field

Znadete li što grandmaster u prijevodu znači? Znači veliki majstor. U reikiju označava velike majstore koji su naslijedili ulogu predstavnika reikija, ali sve više danas i one, samoprozvane, koji su izgubili borbu sa svojim vlastitim egom.

Dakle da ponovimo, grandmasteri u reikiju su bili Mikao Usui, Chiryo Hayashi, Hawayo Takata te Phyllis Lee Furumoto koja je preminula nedavno. To je naravno po liniji Usui Shiki Ryoho - liniji našeg učitelja Mikao Usuia.

Grandmaster ili Soke, kako se ta titula naziva u Japanu, je dakle 5 stupanj u reikiju i nasljeđuje se od prethodnog Soke-a (Velikog učitelja). Zadaća je da predstavljaju školu te da čuvaju i prenose baštinu kako bi tehnika opstala.

Sam Soke postoji u svim disciplinama koje se prenose kroz generacije u Japanu. Tako postoje obitelji gdje je glava obitelji Soke, organizacije gdje je također postojan naziv Sokea, vještine poput ninjutsua itd itd.

Još za svog života, Phyllis je bila vođena i tako prepoznala i svog nasljednika, Johannes Reindl-a, današnjeg Reiki Shiki Ryoho Grandmastera koji nam dolazi iz Austrije. On je dakle 5 po redu Veliki učitelj  u liniji kojoj i sami pripadamo te je prvi od Velikih majstora koji nam je ovako blizu u Europi.

Johannes Reindl  rođen je 1977 godine i po svojoj prirodi je vrlo jednostavan mladi čovjek. I baš odluka Phyllis da on naslijedi njezin nauk govori koliko je bitno da se reiki uči i njeguje kod mladih ali i potrebu u Europi da se dovede čišća i ispravnija energija.

Kroz moj razgovor s njim uočavam da je naš novi veliki učitelj osoba koja iznimno poštuje reiki i tradiciju te će se i sam zalagati u očuvanju te tradicije. Naravno, vrijeme nosi svoje pa će i njegov rad morati biti malo u podučavanju transformiran, ali i sama Phyllis je već prošlih godina ovdje postavila neke temelje u modernijem načinu prenošenja znanja.

5 po redu Veliki učitelj

I baš je ta tradicionalnost koja iziskuje dosljednost, upornost i strpljenje razlog što mnogi nemaju vremena za takav put i požele i sami biti toliko posebni i veliki  pa danas imamo priliku gledati kako niču mnogi Soke-i , Grandmasteri i Veliki učitelji u svom vlastitom stvorenom dvorištu.

U nestrpljivosti da se dođe do toliko predivnih znanja, koja još uvijek reiki u svojem učenju nosi i skriva kroz svoju spiritualnost i mističnost za one uporne, ti nestrpljivi su se vrlo brzo potrošili u onome što mogu pružiti kao učitelji  i tada stvorili vlastite tehnike i stilove. I po logici, oni mogu i jesu tada u toj svojoj tehnici Grandmasteri. I tu nije problem. Problem je kada se takva osobna tehnika prezentira u domeni klasičnog Shiki Ryoho reiki sistema i kada se radi samo zbog titule. Tada preuzima ego i tada ni učenje nije u svjetlosti. Već u potrebi.

No, svatko nađe učitelja kakvog traži. Netko pravog, netko lažnog. Netko bi htio da učitelj bude po njihovoj mjeri - odmah i sada - što osobno često kroz vlastita iskustva svjedočim. I kako bilo, svatko će pronaći ono što mu treba. No ponovno pozivam učitelje da ne zaboravimo na našu odgovornost, na naše nasljeđe i na činjenicu da veliki majstor donosi energiju zajedništva u rastu, a ne okupljanja u priči.

A vi koji još učite ili planirate učiti, znajte, reiki je jednostavan da jednostavniji ne može biti, al dubok, snažan i doživotni izvor snage, znanja i osobnog rasta iz kojeg su niknule mnoge današnje moderne tehnike. Budite strpljivi, budite uporni, bez da tražite senzacije i posebne filmske efekte. Neka vaša senzacija bude vaš zdrav, sretan, uspješan i duboko svjestan (spiritualan) život.

Voli vas vaš učitelj

Donacija (#94)


Sviđa ti se? Reci hvala donacijom


Želite li donirati uplatom na IBAN račun - kliknite ovdje za uputu


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Ništa bez volje
Kuden i Reiki Rad Uživo
Odradite odrade kroz meditacije
>