Cvijeće za učitelja

Autor: Danijel Salijević

18 ožujka, 2024

Select Dynamic field

Kao učitelj reikija, jedan od mojih omiljenih trenutaka jeste dočekati nove učenike te ih uputiti u predivan svijet reikija. Duhovni put reikija ispunjen je različitim ceremonijama i reiki tradicijama, a jedna od njih je i ceremonija inicijacije. U ovoj lekciji, fokusiramo se na jedan specifičan aspekt tog događaja - simboliku i značenje darivanja cvijeća i voća.

Prije same inicijacije, uobičajeno je da učenici donesu tri komada različitog voća i cvijeće. Ova praksa ponekad bude pogrešno interpretirana. Voće koje donosite je, uistinu, namijenjeno vašem učitelju kao znak zahvalnosti i poštovanja. Voće kao izraz hrane i životne energije simbolizira vašu spremnost da primite znanje te je ujedno i simbol hrane za duh. No isto tako, donesena hrana za učitelja pomaže vam da uvidite da je i kroz mnoge duhovne tehnike i znanja, opstanak u životu, baziran još uvijek u osnovi na materijalnom gdje postoje potrebe za hranom i materijalnim stvarima koje učimo paralelno implementirati uz svoj izabrani duhovni put.

Zanimljivo, cvijeće koje donosite nije namijenjeno vašem učitelju reikija. Cvijeće se donosi Usui senseiju, odnosno slici Usui senseia koja se nalazi u centralnom dijelu prostora gdje se održavaju reiki tečajevi. Ovaj gest ima duboko značenje. Mikao Usui, osnivač reiki metode iscjeljivanja, ostavio je neizbrisiv trag u duhovnoj praksi mnogih ljudi. Donošenjem cvijeća njegovoj slici, izražavamo poštovanje i zahvalnost za znanje i snagu koju nam je prenio kroz reiki tehniku.

U svakom domu ili prostoru gdje učitelj reikija prakticira, postoji mjesto posvećeno Usui senseiju. Ovo mjesto simbolizira posebnu snagu i energiju, a redovito je, između ostalog, ukrašeno svježim cvijećem kako bi održalo sjećanje i čast Usui senseiju. Ova praksa potiče nas da njegujemo zahvalnost i poštovanje prema korijenima naše prakse, ali i da osvijestimo kako je svaki dio ceremonije inicijacije začaran dubljim značenjima i simbolikom.

Na ovom putu, učenje o značenju darivanja cvijeća i voća više je od pukog izvršavanja rituala. To je podsjetnik na međusobnu povezanost, zahvalnost, i poštovanje koje dijelimo s univerzumom, našim učiteljima, i osnivačem reikija, Mikao Usuijem.

Isto tako, učenik donoseći cvijeće, pomaže svom učitelju na taj način da održi tradiciju živom, sudjelujući sa donesenim cvijećem, jednim djelom u održavanju tog mjesta i rasterećujući na taj način svog učitelja, barem u tom jednom periodu, gdje će cvijeće uz sliku Usui senseia biti donirano od strane tog istog učenika.

Ponovimo

- Voće darovano učitelju simbolizira hranu za duh.

- Cvijeće se donosi Usui senseiju kao znak poštovanja.

- Svaki reiki prostor sadrži posebno mjesto posvećeno Usui senseiju.

- Darivanje cvijeća i voća duboko je ukorijenjeno u simboliku i tradiciju reikija.

Donacija (#94)


Sviđa ti se? Reci hvala donacijom


Želite li donirati uplatom na IBAN račun - kliknite ovdje za uputu


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Svaka tehnika ima dubinu
>