Licenca vs diploma

5. srpnja 2024. by  Danijel Salijević
Select Dynamic field

Kada počinjete raditi ozbiljnije, bilo koju tehniku, pa tako i reiki, kada razmišljate o terapeutskom radu, tada zapravo počinjete malo razmišljati i izvan same tehnike. Razmišljate o stvarima koje čine terapeutski rad, poput pitanja i odgovora na pitanja gdje ćete raditi, kome ćete raditi i kako ćete se organizirati. Možda otvoriti obrt, firmu ili nešto preko čega ćete legalno moći raditi.

Pitanja je mnogo, a između svih tih pitanja često se javljaju još dva faktora koja čine nepoznanicu za mnoge, a to su licence i diplome.

Što su diplome?

Diploma je nešto što dobivate nakon završenog reiki tečaja. Ona je certifikat koji potvrđuje stupanj vaše osposobljenosti. Diploma govori koji ste stupanj prošli i što sa tim stupnjem možete. Često su individualno izdane od strane učitelja i u različitim oblicima. Primjerice, certifikat Karuna Ryu majstor učitelja, izdan od centra koji vodi evidenciju svojih učitelja, potvrđuje da je majstorsko učiteljski tečaj iz ovog stila odrađen.

Na reiki tečajevima učenici dobivaju certifikate kao dokaz završenog tečaja ovisno o stupnju reikija. Po broju diplomu je moguće provjeriti u registru kod učitelja. Diploma služi kako bismo dokazali završeni tečaj, edukaciju i znanje, odnosno sposobnosti rada u određenoj disciplini. U reikiju postoje diplome za prvi, drugi ili treći stupanj, a za treći stupanj često se jednostavno piše majstor ili majstor učitelj.

Što su licence?

Licenca nije dokaz izobrazbe, već služi kako biste dobili pravo korištenja određenih pogodnosti unutar određene organizacije. Postoje različite organizacije u svijetu poput Internacionalne reiki organizacije profesionalaca (IARP) ili HUPED-a u Hrvatskoj. Te organizacije izdaju određene licence za rad. Licenca ne služi za dokazivanje stručnosti i sposobnosti, već za pokazivanje da iza nositelja stoji organizacija koja je verificirala diplomu.

Primjerice, licenca HUPED-a za reiki instruktora govori da je izvršena verifikacija učitelja i može olakšati posao i rad u određenim situacijama. Licence pomažu klijentima vidjeti da ste ozbiljni i profesionalni. Često nisu obavezne, ali mogu biti korisne. U mnogim državama takve licence pomažu u radu i edukaciji, stvarajući preduvjete za mogućnosti za rad bez problema vezanih uz pravne regulative. Ujedno, u nekim državama, pod određenim zakonima, bez licenca uopće ni ne možete raditi.

Ponovimo

Diplome služe kako biste dokazali svoj reiki stupanj. Svaka škola može izdati svoje diplome, čija vrijednost ovisi o reputaciji te škole. Licenca, s druge strane, je nešto što dobrovoljno možete zatražiti i postati dio određene organizacije.

Poruka učitelja

No nemojte učiti zbog diplome. Učite zbog znanja, rasta i zbog sebe. Diploma neka bude svjedočanstvo na zidu koje će reći da ste majstor ili terapeut koji zna i dobro radi svoj posao te kome se može vjerovati.

Diplome i licence služe kako bi pokazali vaše znanje i profesionalnost. I zapamtite, učite zbog sebe, a diplome i licence neka budu dodatni dokaz vaše stručnosti.

Lijepi pozdrav s ljubavlju!

Najnovija objava

Kada gledamo zdravstvene izazove, često zaboravljamo da su oni zapravo rezultat naše prethodne nepažnje. Sve što se događa na zdravstvenoj razini, događa se jer smo negdje otvorili vrata toj bolesti. Mi imamo određenu ulogu i odgovornost očuvati naše zdravlje.

Kreni čitati

Povežite se

Sljedeća epizoda:


Izbjegnite zamku uspoređivanja - pronađite zadovoljstvo u vlastitom putuUspoređivanje vlastitog života s tuđim često se čini kao prirodna ljudska sklonost. Društvene mreže i mediji nas konstantno bombardiraju slikama i pričama o Pročitaj više

Prestanite se uspoređivati

O Reiki Dojo podcast showu

Rast je rezultat svakodnevnog i kontinuiranog rada. On se ne nasljeđuje već se uči, trenira i stvara. I baš prema tome vas vodimo i pokrećemo kroz ovaj Reiki Dojo podcast show..

Danijel Salijević internacionalni je reiki majstor učitelj, predavač i mentor. Podučava reiki dugi niz godina te vas usmjerava prema uspješnom osobnom i poslovnom rastu.

Reiki Dojo podcast show sadrži obilje korisnih i zanimljivih audio - radijskih emisija. Družimo se u novim emisijama koje možete preslušavati dok šećete, vozite, opuštate se ili tražite motivacijske lekcije i naputke.

  • Pročitaj više o Danijelu
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    Otvoreni za bolest
    Prestanite se uspoređivati
    >
    Malcare WordPress Security