Povijest reikija je danas jedna od najčešćih pogrešno prenesenih lekcija. Postoje mnoge varijante i neke su simpatičnije i prihvatljivije, dok su neke druge, pa baš poput povijesti - mnogima potpuno bez emocije.

Najčešće korištena varijanta povijesti reikija jest da je Dr Mikao Usui bio dekan na jednom kršćanskom sveučilištu te je nakon jednog pitanja na koje nije mogao dobiti odgovor, krenuo u osobnu potragu za tim odgovorima. Pitanje učenika je glasilo, kako to da je Isus mogao iscjeljivati dodirom.

Nakon toga je slijedila Usuieva potraga kroz izučavanje različitih spisa dok jednog dana nije otišao na planinu Kurama meditirati u trajanju u 21 dana kako bi dobio odgovore, sto se i desilo nakon 21 dana gdje mu se pokazalo kako reiki funkcionira. 

Freska s prikazom Kurama planine

U šarenim mjehurićima pokazali su mu se i okužili su ga reiki simboli nakon što ga je u čelo pogodila zraka svjetlosti te je spoznao kako se prenosi reiki uz reiki simbole uz sve potrebne upute.

Sensei Mikao Usui

Jedna od početnih korekcija koje trebamo učiniti jest da Usui sensei nikada nije bio liječnik. Usui sensei je bio iz plemićke obitelji  ( Članovi njegove obitelji su bili birani među careva najbliže savjetnike i upravitelje) dok je sam Usui pokušavao u različitim poslovima pronaći svoje mjesto i svoj put. 

Druga problematična izjava jest da je bio katolički svećenik i dekan na katoličkom sveučilištu u Kyotu. Mnogi danas još uvijek na ovaj način prenose povijest reikija. I sam sam bio među njima te je i prvo moje izdanje knjige uključivalo ovu varijantu povijesti. Razlog je bio da se na ovaj način znanje prenosilo, te ako niste krenuli u vlastito studiranje i izučavanje, to je ono s čime ste zapeli.

Zašto je ovo zapravo tako prezentirano leži u činjenici da su ova i ovakva učenja došla od sensei Hawayo Takata, 3. velike reiki majstorice koja je nakon duže pauze zbog drugog svjetskog rata odlučila nastaviti svoju ulogu velike majstorice i proširiti znanje reikija kako ono ne bi palo u zaborav. S obzirom na to da je živjela na Hawaima, a ona su bila i vojna baza SAD-a, njezin pristup Amerikancima i zapadnjačkim pogledima,  bio je više prilagođen onome što su oni htjeli čuti i na načine na koje su oni bili spremni učiti. Japanski načini rada nisu bili nakon drugog svjetskog rata popularni te je sve prijetilo ponavljanje povijesti od pada reikija u zaborav.

I tako je nastala brza varijanta reikija koju danas poznajemo pod nazivom Zapadni reiki kroz koji su napuštene mnoge doktrine, običaji i tehnike te se zadržalo samo ono najnužnije i najpopularnije - reiki tretmani, reiki simboli i reiki prenošenje inicijacijama.

No kada smo kod povijesti reikija, ona je puno drugačija. Usui sensei jest tražio odgovore na neka svoja pitanja i to je tražio u filozofiji, povijesnim spisima, proučavajući medicinu i mnoge religije uključujući i kršćanstvo. S obzirom na to da je bio u Japanu najdostupniji smjerovi religija dolazili su iz Shintoizma, Budizma i Shugendo tehnika.

To ga je dovelo i do Kurama planine gdje je duže vremena izučavao Tendai budizam.

Kurama Dera samostan

Nakon godina rada, meditacija i mnogih rezultata i uvida, no još uvijek s izuzećem željenih odgovora, odlučio  je krenuti u jednu od naprednijih redovničkih praksa, nakon odgovora jednog od redovnika koji mu je na njegovo pitanja “Što radim pogrešno” odgovorio da bi, za te njegove odgovore koje traži, možda trebao prvo umrijeti.

Njegov odlazak u meditaciju na Kurami nije bio definiran 21 danom već namjerom da će otići u post i meditaciju i vratiti se s odgovorima ili na samoj planini umrijeti.

To je zapravo bila ultimativna spremnost na maksimalno odricanje i žrtvu što je  21. dana donijelo uvide i spoznaje kroz sattori popraćen mnogim senzacijama o kojima ste vjerojatno već čitali. To se desilo 1922 godine.

Još jedna od pogrešnih prenošeni informacija jest da je Usui sensei tada dobio i reiki simbole.  On je zapravo u svom kasnijem nauku o simbolima koristio već prije stečena znanja, forme i informacije koje su mu kroz sam sattori bile sada jasnije i s konkretnijim razumijevanjem date na korištenje, u današnjoj formi i izgledu reiki simbola.

Put prema hramu na vrhu Kurame

Vraćajući se s Kurama planine, Usui sensei je došao u mogućnost isprobati novostečena znanja o energiji i na sebi i na drugima. U jednoj od zalogajnica, iscijelio je svoj povrijeđeni prst, ali i pomogao zaaposlenici tamo koja ga je posluživala s izuzetno snažnom natečenošću zbog zubobolje. Brza olakšanja bila su mu prva svjedočanstva o efikasnosti ovog novog znanja i energije.

U idućem razdoblju, Usui sensei je putovao Japanom u namjeri da proširi svoje znanje svima zainteresiranima, nakon što je oformio svoj Usui reiki sistem pod nazivom Usui reiki Ryoho Gakkai (Dento reiki - originalno prvi naziv). 

Stjecao je mnoge uvide i znanja i u procesu podučavanja. Poznata je lekcija u kojoj je iscijelio prosjake koji su zbog fizičkog stanja bili primorani prositi, a koji su se nakon nekoliko dana vratili prošnji  zbog komocije i jednostavnosti takvog života. Nakon velikog potresa u Japanu pomagao je mnogima u potrebi, paralelno nadograđujući i razvijajući svoj sistem i nauk o reikiju baziran n svom osobnom iskustvu i spoznajama.

Usui sensei preminuo je 1926 godine, ostavljajući iza sebe svog nasljednika, dr. Chujiro Hayashi-a koji je bio japanki doktor i oficir, te ga je naslijedio kao drugi veliki majstor reikija.

Nakon smrti Usui sensei-a, njegovi učenici su mu u Tokiju na jednom groblju podigli memorijalni spomenik na kojem su bile izrečene zahvale, osvrti na njegov život i njegova glavna učenja, uključujući i ono što danas poznajemo pod reiki načelima.

Memorijalni spomenik u Tokiju posvećen Mikao Usui sensei-u

Dr. Chujiro Hayashi  je u Tokiju 1935 godine osnovao svoju reiki kliniku gdje ga je i upoznala Hawayo Takata, mlada japano-amerikanka, koja je došla riješiti svoje izazove sa svojom bolešću. Po ozdravljenju se jako zainteresirala za reiki, te dobiva inicijaciju i završava prvi i drugi stupanj. 1938. godine posjećuje dr Hayashija koji ju tada inicira u reiki majstora. 

Hawayo Takata

Sedamdesetih godina gospođa Takata počela je ponovno podučavati reiki i obučavati druge majstore i do njezine smrti u prosincu 1980. godine, bilo ih je sve skupa 21 iniciranih od njezine strane.

dr. Chujiro Hayashi

Važne godine za reiki

15. 08. 1865 - Rođenje Mikao Usuia
15. 09. 1880 - Rođen Chujiro Hayashi
24. 12. 1900 - Rođena Hawayo  Takata
18. 12. 1921 - Rođena Yamaguchi Chiyoko
3 mjesec 1922 - Mikao Usui otkriva reiki na planini Kurama
1922 - Usui sensei otvara svoj prvi trening centar (kliniku) - Harajuku, Aoyama, Tokijo
1923 - Usui sensei počinje podučavati  reiki simboe
2 mjesec 1924 - Usui-Sensei seli svoj Centar u Nakano, izvan Tokija.
09. 03. 1926 - Preminuo  Mikao Usui
2 mjesec, 1927 - Juzaburo Ushida - osmislio nadgrobni spomenik Mikao Usui sensei-u
1935 -  godine Hayashi Chujiro osnovao svoju reiki kliniku
02. 11. 1935 - Rođen Hiroshi Doi
19.08. 1940 - Rođen sensei Hyakuten Inamoto
11. 05. 1940 - Preminuo Chujiro Hayashi
22. 08. 1948 - Rođena Phyllis Lei Furumoto
29. 10. 1977 - Rođen Johannes Reindl
12. 12. 1980 - Preminula Hawayo Takata
8 mjesec 1998 - Hyakuten Inamoto oformljuje Komyo ReikiDo sistem
19. 08. 2003 - Preminula Yamaguchi Chiyoko
31. 03. 2019 - Preminula Phyllis Lei Furumoto

Opaska autora:

Ova verzija povjesti je zbir mog dugogodišnjeg prikupljanja informacija, osobnog istraživanja kroz knjige, zapise i sam posjet Japanu. Ipak, još uvijek, moramo imati na umu da su možda neki datumi pogrešno iznošeni zbog drugačijeg računanja u nekim vremenima, te bi i ovu verziju trebalo uzeti s rezervom u nedostatku relevantnijih izvora.

Ipak, na nama je da učimo iz povjesti i da shvatimo kako, zašto i kojim redom je reiki nastao, širio se i mijenjao se u načinu podučavanja i rada.

Danijel Salijević


>