Nama ste dragi

Autor: Danijel Salijević

28 rujna, 2021

Select Dynamic field

Nama ste dragi. Kako vam to zvuči? Toplo? Nježno? Hladno? Pozdravi i riječi su danas postali sve više zanemareni. A vremena su takva da naše riječi nose uz sebe enormnu snagu i energiju. Vjerujem da znadete da o toplini riječi ovisi kako će se riječ ili vas primiti, Ta toplina je energija nošena respektom i poštovanjem.

U Reiki Dojo centru jako veliki naglasak dajemo na to da se ne izgovara bez razumijevanja i da se ne djeluje bez energije. Drugim riječima, svako naše obraćanje nekome, nosi u sebi nježnu toplinu ili odbojnu hladnoću. A samo o nama ovisi kako i kojom energijom ćemo bojati riječi koje koristimo.

Kako bismo išli korak dalje, kroz pozdrave su ljudi pokušavali prenijeti svoje dobre želje. Isti ti pozdravi koji su postali automatizirano “Dobro jutro” ili “Dobar dan” jer smo pristojni.

U onom trenutku kada spoznate snagu i energiju riječi, kada spoznate vrijednost svog (svakog) sugovornika, tada počinjete razvijati i drugačiju naviku prijenosa energije van samog reiki tretmana ili tehnike.

Namaste

Namaste pozdravi
Vrlo vjerojatno ste i sami čuli da se mnogi u alternativi pozdravljaju s namaste. Namaste je sanskritski pozdrav koji u prijevodu znači:

“Božansko u meni, pozdravlja božansko u tebi”.

Osobama koje to znaju i razumiju, kroz samo ovu jednu riječ prenose veliku količinu respekta, uvažavanja, zahvalnosti. I tu je ta energija skoro fizički opipljiva kada se namaste izgovori u pravom mentalnom stanju.

Pozdravi poput namaste postali su duhovno priznanje jer su sami praktičari uspjeli osjetiti snagu te riječi.


Reiki pozdravi

Pozdrav uz naklon

No, reiki je japanska tehnika, te namaste nekako nije prirodan kada želimo biti čisto u reikiju jer jednostavno uz sebe veže druge tehnike, tradicije i kulture. Stoga, ako želite prenositi reiki na autohtoni način, tada ćete koristiti i izvorne načine komunikacije i verbalno - fizičke prijenose energije.

Vrlo vjerojatno vam je poznato da Japanci kod svakog pristupa i kod svakog izražavanja važnosti onoga što govore, koriste i naklon. Tako je naklon nešto neizostavno kada se obraćate osobi na početku razgovora i na kraju razgovora, ali i kada ulazite u Dojo ili dolazite pred kamizu.

Današnja lekcija će vas naučiti neke uobičajene pozdrave na japanskom, ali i one formalne iz Dojo-a.

Dakle, krenimo redom . par pozdrava ako planirate na put u Japan.

Ohayo gozaimasu - Dobro jutro
Konichi wa - Dobar dan
Konban wa -  Dobra večer
Mata-ne - Doviđenja, vidimo se (neformalnija verzija)

Sumimasen je jedna od najkorisnijih riječi na japanskom. Znači oprostite, ispričavam se i opet ovisno u kontekstu događaja, postoji puno prilika kada ćete istu koristiti.

Kada pristupate nekome s kim vježbate ili kada pristupate učitelju, vaša prva riječ će biti: Onegaishimasu.

Onegaishimasu (onegaišimas)  doslovno znači molim, ali u kontekstu znači “Molim poduči me” ili “Molim budi uz mene” u nečemu što slijedi.

Na kraju svakog važnog događaja, lekcije, sata, učenici kao i učitelji će izgovoriti Arigato gozaimashita (Arigato gozaimašita) što znači hvala.

Možda vam ovo izgleda vrlo bazično, no vjerujte mi, u Japanu sam više nego igdje osjetio energiju svakog pozdrava. I kad u prolazu trgovac u prodavaonici vikne “Irashaimasee” (dobrodošli u dućan) bez obzira na usputnost, postoji ogromna doza poštovanja.

To je jer su japanci kao nacija, vrlo rano naučili da se energija riječi, pokreta i postojanja isprepliće na svakom koraku i da što je ona kvalitetnija, to je život lakši, bezbrižniji, kvalitetniji i ljepši.


Moja praksa ovisi o prirodi aktivnosti

Pozdrav Dojo-u ili učitelju

Osobno volim kad osjetim da moji učenici izgovore i namaste uz energiju koja pripada toj riječi i neću ih ispravljati. 

Ipak,  kad izučavamo reiki, potrebno je imati i ova elementarna znanja japanskih pozdrava, oslovljavanja i tradicija te posebno ako ste učitelj, na isti ih način prenositi.


Razlog je vrlo jednostavan - da ne miješamo kruške i jabuke, te da naši učenici imaju lakše razumijevanje onog što rade. Posebno, ako ste učitelj, trebali biste paziti da ne zbunjujete učenike kulturama i tehnikama te da ako se i kroz neku simbiozu spajaju, da učenici uvijek znaju porijeklo.

I sam sam nekad koristio namaste jer mi je u energiji nježan i snažan te ga danas isto koristim, ali isključivo kada se osoba meni tako prva obrati ili kad održavam satove joge.

Na reiki satovima, danas koristim isključivo japanske nazive i mislim da bi to trebala postati svima praksa.

Imamo bogatstvo jezika, divnih pozdrava i mantri i mislim da svaka od njih ima svoje vrijeme i mjesto, kao i svoju prirodnost.

Koji su vama omiljeni pozdravi? Osjećate li energiju pozdrava kada vas drugi pozdrave? Ako ne, možda je vrijeme da mi u svjesnosti svakog pozdrava i pokreta prenosimo još snažniju energiju, poruku i uputu kako se odnositi.

Za bolji, kvalitetniji i radosniji suživot.
Namaste dragi

Donacija (#94)


Sviđa ti se? Reci hvala donacijom


Želite li donirati uplatom na IBAN račun - kliknite ovdje za uputu


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Aktivnošću protiv burnouta
>